Expoziție de pictură și sculptură, vernisată mâine, la Târgu Jiu

539

„Flori de Ie” este o expoziție de pictură și sculptură organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj pentru a sărbători „Ziua Universală a Iei” care coincide cu Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica. Expoziția va fi vernisată mâine, la sala „Florin Isuf”, de la ora 12:00.

Cunoscutul fotograf Teodor Dădălău, referent în cadrul CJCPCT Gorj, a avut această inițiativă, curatorul expoziției fiind profesorul Pompiliu Ciolacu, managerul instituției de cultură.
Expun pentru public următorii artiști: Maria Stoian, Larisa Mindoiu, Florin Safta, Florin Hutium și Costel Păun.
În tradiția noastră populară, Sânzienele erau îmbrăcate în ii. Acestea erau considerate a fi nişte femei frumoase, divinităţi nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, fac să rodească ogoarele, înmulţesc animalele şi păsările, lecuiesc bolile şi suferinţele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene şi le pun sub pernă pentru a-şi visa ursitul. Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii şi este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here