Expoziție de pictură și grafică, la sediul IPJ Gorj

535

Ziua Poliției Române a fost sărbătorită și ieri, în județul Gorj. După ce oamenii legii au desfășurat „Caravana prevenirii criminalităţii” la mai multe școli, la sediul IPJ a avut loc ”Ziua Porţilor Deschise”, constând în vizitarea birourilor. Zeci de elevi au aflat secretele profesiei de polițist şi informații despre tehnica din dotare. Ulterior, reprezentanții instituției au organizat o expoziţie de pictură şi grafică cu genericul ”Centenarul Marii Uniri – 1918-2018”, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici- Filiala Gorj.

”O provocare lansată Uniunii Artiștilor Plastici a fost realizarea unei expoziții cu personalități, am ales un număr de 12, care să-și fi adus o contribuție însemnată la Marea Unire de la 1918”, a declarat Decebal Drăghiea, inspectorul-șef al IPJ Gorj. ”Sunt 12 personalități care au făcut istorie, este vorba despre politicieni, personalități istorice și domnitori români care și-au adus și ei contribuția la această mare unire a românilor. Este vorba de Nicolae Titulescu, Ion C. Brătianu, Nicolae Iorga, Mihail Kogălniceanu, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Regele Mihai I al României, Regele Ferdinand I al României, Regina Maria a României, Mihai Viteazul, Ioan C. Popilian, Ecaterina Teodoroiu și Tudor Vladimirescu. Acest parteneriat onoarează Filiala din Târgu-Jiu a UAP din România, pentru că scopul nostrum este de a crea frumos, în instituții, în zona frumosului, în toate domeniile de activitate pe care lșe desfășurăm noi cu toții, aici, în Gorj.

Am reușit să conving, să sensibilizez patru dintre artiștii plastici din Filiala Târgu-Jiu a UAP să se alăture acestui proiect. Am și un act de donație a acestor lucrări,, către domnul inspector-șef, pentru ca lucrările să facă parte permanent din colecția IPJ”, a precizat Vasile Fuiorea, preşedintele UAP Târgu-Jiu. Tot ieri a fost lansată revista GorjPol, într-o ediție nouă, o publicație a polițiștilor gorjeni, în activitate ori în rezervă. În 2018, Poliția Română împlinește 196 de ani. Mâine, începând cu ora 09.30, la sala Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu va fi prezentat un documentar despre Ioan C. Popilian, comisarul de Poliție care a condus locuitorii orașului în luptele de la Podul Jiului, din timpul Primului Război Mondial. Ulterior sunt anunțate ceremonia de avansare a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie, premierea câştigătorilor competiţiilor sportive, acordarea de trofee şi diplome, o lansare de carte și o expoziție de picturi și documente istorice privind înființarea Poliției Române.

Duminică, de la ora 11.00, împreună cu Asociația Cadrelor în rezervă, conducerea IPJ Gorj va organiza ceremonialului militar și religios în contextul comemorării personalului militar, erou al Primului Război Mondial, comisarul de poliție IOAN C. Popilian. Activitățile vor continua la Cimitirul Eroilor, cu depunere de coroane, prezentarea onorurilor militare și executarea salvelor de infanterie. În aceeași zi a fi și o expoziție de pictură, cu prezentări tematice privind «Centenarul Marii Uniri – 1918 -2018», la Muzeul de Artă Târgu-Jiu, după care va urma prezentarea documentarului I.C. Popilian.
Totodată, începând cu ora 10.00, va fi prezentarea autospecialelor și a tehnicii din dotarea Poliției Române, în Piața Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu.
Ultimul eveniment va consta într-o expoziție cu lucrări de pictură realizate de elevii Liceului Teologic Târgu-Jiu, cu tema „Centenarul Marii Uniri – 1918 -2018”, în Piața Prefecturii.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here