Muzeul Alexandru Ştefulescu din Tg-Jiu a găzduit, ieri, vernisajul expoziţiei de pictură a artistului plastic Mihai Sârbulescu. Expoziţia a oferit publicului picturi legate de lumea ţăranului, şuri, biserica din lemn, dealuri, o ţărancă aflată la muncă, acestea fiind expuse în prima sală destinată lucrărilor sale.
În sala a doua a avut expusă o singură temă şi anume, o curte de la Sibiu reluată în mai multe variante. Altă temă a expoziţiei a fost „Grădina”, iar în ultima sală, titlul generic lucrărilor sale s-a intitulat „Clopotul şi Vasul”, aici reîntorcându-se la peisaj ca în prima parte, cu deosebirea că sunt peisaje şi de la Athos, fiind ilustrat şi un pridvor brâncovenesc.
Mihai Sârbulescu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti şi expune pentru prima dată la Tg-Jiu, dar se află pentru a doua oară în oraşul nostru, venind împreună cu Paul Gherasim, cel care a organizat expoziţia pe teme brâncuşiene în toamna anului trecut, ajutându-l în acţiunile sale.
„Muzeul este deosebit, cu spaţii frumoase şi generoase, aproape că în Bucureşti nu găsim aşa ceva şi asta se datorează directorului acestui muzeu.
Mi-ar plăcea să mai expun, poate în viitor, mi-a plăcut foarte mult oraşul”, a spus Mihai Sârbulescu.
Expoziţia a fost deschisă de Dumitru Hortopan, directorul Muzeului „Alexandru Ştefulescu” care a vorbit despre importanţa acestui eveniment: „Mihai Sârbulescu este cel care a întemeiat Grupul Prolog, împreună cu Paul Gherasim, Constantin Flondor, Cristian Paraschiv şi Horea Paştina. A expus în marile oraşe ale ţării dar şi în oraşe importante din străinătate. Locul expoziţiei este de a fi folosit pentru suflet”.
De asemenea la deschiderea expoziţiei criticul de artă Cătălin Davidescu din Craiova a mărturisit. „Am avut ocazia să-l întâlnesc într-o desfăşurare amplă la care nu m-am aşteptat, este o surpriză plăcută. Totul s-a petrecut în tăcere, Mihai Sârbulescu a simţit să-şi construiască universul cu o calitate şi o precizie ceea ce îl face foarte important. În afara meşteşugului asupra căruia el se apleacă cu multă atenţie, îndârjire, lucrările sale trimit mai departe, spre acea tăcere expresivă. Pe de o parte contactul meu cu arta lui s-a întâmplat cu mulţi ani în urmă, dar parcursul său a fost atât de consistent încât pentru mine este un motiv de mândrie şi bucurie. Este un moment fericit care trebuie exploatat şi în viitor”.
„Este un individ care se individualizează, are un stil propriu, iar arta lui este una comunicativă, care ataşează sentimentul faţă de natură, către om, se individualizează printr-un stil propriu cum am mai spus, prin tehnica folosită. Este un om care ştie teoria artei, joacă culoarea, care te îndeamnă spre esenţialitate. Mă bucur că oraşul lui Brâncuşi are parte de o astfel de expoziţie”, a spus profesorul Ion Mocioi.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Vasile Râbu, prezent ieri la expoziţie a precizat că va sprijini cultura în continuare în judeţul Gorj, acesta fiind unul din judeţele care nu au uitat de cultură având mari valori cu care ne putem mândri.
Sârbulescu a vernisat ieri la Tg-Jiu o expoziţie cu 48 de lucrări, fiind onorat că se află aici şi aducând mulţumiri directorului Muzeului precum şi meşterului anonim de la Hobiţa, el vizitând cu o zi înainte şi Hobiţa, satul natal al lui Constantin Brâncuşi.
Cristina Răscol