Expoziţie de icoane a elevilor de la Liceul Teologic din Tg-Jiu

394

_MG_3566Elevii Liceului Teologic din Târgu-Jiu şi-au expus ieri, la Muzeul de Artă, cele mai reuşite icoane realizate sub atenta îndrumare a artistului plastic Gheorghe Plăveţi. Icoanele au fost realizate pe lemn şi sticlă.

Expoziţia se intitulează „Lumină din lumină” şi se află deja la a III-a ediţie, ea devenind tradiţie în preajma Sărbătorilor Pascale.

Aşa cum ne-a precizat profesorul Plăveţi, organizatorul acestei expoziţii, au fost expuse în jur de 50 de lucrări pe lemn şi sticlă.

plaveti„Icoanele se fac destul de greu, necesită mult timp, sunt noi, iar munca la aceste icoane s-a depus încă de la începutul anului, expoziţia fiind programată încă din luna noiembrie a anului trecut”, a precizat profesorul Plăveţi.

De la Liceul Teologic au participat elevi de la clasele a IX-a, a XI-a şi a XII-a.

Icoana pe sticlă a fost mai mult realizată de elevii clasei a IX-a fiind o icoană tradiţionale, o icoană ţărănească. Aceştia neavând încă deprinderi prea mari s-au putut exprima în voie.

Icoana pe lemn aparţine claselor mari, este o icoană elaborată după principiile icoanelor bizantine. Aşa cum a mai spus Plăveţi, icoanele pe lemn sunt icoane praznicale precum „Botezul Domnului”, „Cina cea de taină”, „Buna Vestire”, iar cele pe sticlă sunt în special portrete cum ar fi: „Maica Domnului”, „Sfinţii Apostoli”, „Sfinţii Cuvioşi”, „Sfinţii Prooroci”.

corul liceul teologicPrintre elevii participanţi la expoziţie s-a remarcat în special Bogdan Rouă din clasa a XII-a, care a participat şi la Olimpiada de Arte Vizuale obţinând menţiune. De asemenea a avut o expoziţie şi la Paris, aici i s-a achiziţionat chiar şi o icoană.

Un alt elev talentat care merită amintit este Cristian Stoian, care împreună cu Bogdan Rouă au participat şi la Tabăra de pictură Iosif Keber din Austria împreună cu filiala UAP Gorj.

De asemenea s-a mai remarcat şi Ana-Maria din clasa a IX-a, o elevă talentată, dornică să cunoască foarte multe. Aceasta a trecut de la icoane pe lemn la expoziţie mare.

Un alt elev conştiincios şi înzestrat cu mult talent este şi Marius Cornea, care a spus că va urma în viitor chiar Teologia.

Trebuie să amintim că toţi aceşti copii talentaţi au fost şi sunt îndrumaţi în continuare de artistul plastic Gheorghe Plăveţi care îşi dedică cea mai mare parte a timpului lucrând cu aceştia, iniţiindu-i să cunoască cât mai profund tainele acestei meserii.

Expoziţia de ieri de la Muzeul de Artă a avut parte şi de un recital de cântece religioase interpretate de Corul liceului. Au fost cântări psaltice, bisericeşti din perioada Triodului. Corul a fost condus de părintele Ion Bora şi de profesorul Dumitru Bărăscu.

Expoziţia „Lumină din lumină” va rămâne pe simeze până după Sărbătorile pascale, când în acea perioadă va avea loc şi Olimpiada de religie la care vor participa elevi de la toate liceele de profil din ţară şi vor avea ocazia şi aceştia, dar şi alţi iubitori de artă şi frumos, să vadă aceste minunate creaţii ale elevilor Liceului de Teologie.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here