Joi, 20 martie 2025, începând cu ora 12:00, la sala „Florin Isuf” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a fost sărbătorită Ziua Olteniei, prin vernisarea unei expoziții de fotografie și documente de epocă dedicate lui Tudor Vladimirescu.
„Ziua Olteniei” a fost instituită prin Legea 65 din 22 aprilie 2017, fiind sărbătorită anual, la data de 21 martie, marcând faptul că „Oltenia reprezintă locul de plecare al primei revoluții moderne, Revoluția lui Tudor Vladimirescu de la 1821, ce reprezintă un moment important de cotitură în istoria României. Pe 21 martie 1821, acum 204 ani, Tudor Vladimirescu a intrat în București ținând în mână o pâine mare, semn al păcii și al belșugului”. Regiunea Oltenia este situată în sud-vestul României și are o suprafață de 29.212 km pătrați, cuprinzând cinci județe: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.
Evenimentul cultural desfășurat în sala „Florin Isuf” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a fost prezentat de către managerul instituției, dr. Ionuț-Viorel Bordeiași. Au fost prezenți, oameni de cultură ai Gorjului, jurnaliști și două clase de elevi din Târgu Jiu, conduse de doamnele învățătoare Popescu Manuela Ileana de la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” (clasa a IV-a A) și Țuculină Emilia de la Școala Gimnazială Alexandru Ștefulescu (clasa a III-a A).
„Mâine este Ziua Olteniei, o regiune istorică formată din județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea și Olt, care a dat țării foarte multe personalități marcante. Una dintre cele mai importante personalități din istoria Olteniei a fost Tudor Vladimirescu. El a fost un comandant de oști, formate din panduri, care în 1821 a reușit să facă ceva foarte interesant în Țara Românească. La momentul respectiv nu era România așa cum o cunoaștem noi astăzi. Era o Românie mai mică numită Țara Românească. Adică partea de sud a țării noastre. Mai târziu, în 1859, aceasta s-a unit cu țara Moldovei și au format România, căreia la 1 decembrie 1918, prin voința poporului, s-a alipit și Ardealul, formând România Mare”, a început domnul Ionuț-Viorel Bordeiași să ne prezinte importanța evenimentului, la care cei mai mulți participanți erau copii de 10 – 11 ani.
Și a continuat: „La 1821 Țara Românească era condusă de un grup de oameni, numiți fanarioți, veniți din afara țării, din Fanarul Greciei, care plăteau o sumă însemnată de bani sultanului care conducea Imperiul Otoman, iar acesta îi instala domnitori, să conducă Țara Românească. Dacă ei plătea o sumă mare de aur ca să ajungă pe tronul Țării Românești, trebuia să-și recupereze banii dați sultanului. Așa că, după ce se instalau ca domnitori, începeau să strângă biruri de la popor (bani, grâne, vite etc). În acest fel poporul avea de suferit foarte mult, iar taxele erau din ce în ce mai mari”, prezentând situația de la 1821 din Țara Românească.
Apoi a prezentat mișcarea revoluționară a poporului român condusă de Tudor Vladimirescu: „În perioada aceea un om de aici din Gorjul nostru, din Oltenia de astăzi, pe nume Tudor Vladimirescu, care fusese un brav conducător de oști, de panduri în armata rusească, s-a gândit că ar fi bine să inițieze o mișcare de eliberare a poporului și să scape de acești domnitori care nu știaau altceva decât să fure munca poporului român. La 24 martie 1821 pe Câmpia Soarelui de la Padeș, a strâns acolo o armată numeroasă de voluntari (panduri) unde le-a citit renumita Proclamație de răzvrătire împotriva domnului fanariot. De la Padeș au pornit împreună la București, unde au intrat la 21 martie. Acolo Tudor Vladimirescu a dat citirii Proclamației de la București, a îngrozit pe cei care conduceau în mod despotic Țara Românească și i-au pus pe fugă. În final, a făcut referire la hotărârea Parlamentului României de a legifera instituirea Zilei Olteniei la data de 21 martie și sărbătorirea acesteia de către CJCPCT Gorj, prin realizarea unei expoziții de fotografii și documente care evocă personalitatea lui Tudor Vladimirescu, pe care ne-a invitat să o studiem cu atenție.
În încheiere, a spus: „Noi ne bucurăm foarte tare că ați putut să fiți astăzi prezenți aici și ne-am bucura și mai tare să treceți și să vedeți fiecare imagine în parte să citiți explicația din legenda fiecărui imagini și să înțelegeți de ce aceste imagini au fost expuse aici și să rămâneți cu astfel de informații despre Tudor Vladimirescu, despre importanța personalității sale în istoria țării noastre românești. Noi vă mulțumim tuturor de participare”.
În timp ce elevii vizitau expoziția sub îndrumarea instructorilor culturali prezenți, Daniela-Petruța Gapșea, Dan Popescu, Raluca Miron, Luminița Tudorescu, Emilia Drăgotoiu-Nanu și Pompiliu Ciolacu, dar și a doamnelor învățătoare, domnul manager al acestei instituții, doctor Viorel-Ionuț Bordeiaș, ne-a dat următorul comunicat de presă: „Expoziția de astăzi este o expoziție omagială fiind dedicată Zilei Olteniei. În fiecare an, la 21 martie, începând cu anul 2018, cinstim Ziua Olteniei. Această zi a fost declarată prin Legea 65 din 22 aprilie 2017 ca zi națională. Ea marchează din punct de vedere istoric, momentul intrării lui Tudor Vladimirescu cu armata de Panduri în București, la 21 martie 1821. Expoziția cuprinde o serie de imagini document și, totodată, materiale documentare care ne aduc în prim-plan momente din viața lui Tudor Vladimirescu. Imagini cu el, anumite documente care evocă personalitatea lui, locuri prin care acesta a trecut în drumul său spre București. Astăzi ne bucurăm și de prezența câtorva clase de elevi de la școli din Târgu Jiu, care participă la vernisajul acestei expoziții și le mulțumim pentru participare. Încercăm să le explicăm cam ce se regăsesc în aceste fotografii, să înțeleagă momentul istoric pe care-l marcăm la 21 martie de ziua Olteniei. Țin să menționez faptul că selecția fotografilor a fost făcută de artistul fotograf Teodor Dădălău”.
Expoziția va fi deschisă pentru vizitare, timp de o săptămână, între orele 08:00 – 16:00, în sala „Florin Isuf” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, iar intrarea este liberă.
Col. (rtr.) Gigi Bușe, Filiala „Jean Bărbulescu” Gorj-Mehedinți a UZPR