Teatrul de Vară din Târgu-Jiu a găzduit marţi o expoziţie de artă populară de excepţie realizată cu ajutorul meşteriilor populari dar şi al instructorilor de la secţiile externe ale Şcolii Populare de Artă din Gorj. Expoziţia ,,Artă şi meşteşug” cuprinde cusături şi ţesături tradiţionale, picturi pe sticlă, obiecte din ceramică şi sculpturi. Toate acestea au fost lucrate manual. Ba mai mult la această expoziţie au avut loc şi demonstraţii practice de lucru cu şi pentru vizitatori.
Arta şi meşteşugul autentic nu s-a pierdut definitiv, avem drept dovadă pe talentaţii artişti gorjeni ai Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu. Expoziţia a avut loc marţi la ora 11.00 la Teatrul de Vară din oraş, aici artiştii expunându-şi capodoperele, picturile şi icoanele pe sticlă, obiectele de ceramică, lucrate manual, sculpturile, ţesăturile şi cusăturile. Pasiunea pentru arta populară a artiştilor este moştenită în mare parte de la părinţi. Aceasta supravieţuieşte datorită dedicaţiei cu care aceştia lucrează fiecare piesă, ţesătură dar şi cu bunăvoinţă. Uneori materialele se procură destul de greu. „Suntem din Alimpeşti am venit aici împreună cu 3 băieţi şi o fată. Ei sunt elevi ai Şcolii Populare de Artă în primul an, au început cu pictură pe lemn şi pe piatră de râu apoi cu pictură pe scoarţă de copac şi în ultimul semestru pictură pe sticlă. Sunt la început, dar picturile lor sunt valoroase pentru că sufletul lor de copil este vizibil şi transmit o oarecare emoţie. Eu sunt foarte mândră de ei chiar au reuşit într-un scurt timp să arate ce pot sunt foarte mândră de ei pentru că au făcut nişte paşi foarte importanţi. Noi deocamdată facem icoane pe lemn de tei, pe sticlă şi pe scoarţă de copac. La anul vor face şi icoane pe lemn în tehnica incrustaţiei, o sculptura mai dificilă. Materiale destul de greu de procurat”, a declarat Adelina Dorobanţu, instructor la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu.
Ţesăturile de neîntrecut în arta lor
Ţesăturile din Gorj sunt foarte căutate şi în afară deoarece sunt lucrate manual. Materialele folosite în conceperea lor sunt naturale şi îmbină o armonie desăvârşită. Tot felul de covoraşe care mai de care mai colorate şi mai frumoase au fost expuse la expoziţia de arte populare. Realizarea unui covor durează cam 3-4 zile. Renumit în olărit este şi Ion Retezeanu. Acesta a făcut şi demonstraţii practice la expoziţie. Mulţi copii şi-au dorit să înveţe să creeze obiecte din lut sub îndrumarea atentă a artistului.
ANDRADA BĂRAITARU