În această după-amiază, de la ora 18:00, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează vernisajul expoziției de artă textilă intitulată „Descris. Rescris. Transcris”. Lucrările sunt semnate de către cunoscuta artistă Daniela Frumușeanu, care expune pentru prima dată la Târgu Jiu.
,,Demersul personal al artistei construiește, în sens simbolic, spaţiul unei biblioteci fezabile, în care registrul formelor, cromatica, texturile și cuvintele dialoghează sinergic. Creațiile artistei au un caracter metaforic, incitând și invitând publicul la decodificarea mesajului cuprins. Astfel, succesiunea și juxtapunerea de semne și simboluri prezente în cuprinsul paginilor cărţilor-obiect, oferă sugestia existenţei unui portal între trecut, prezent și viitor. La acestea, se completează tehnicile și procedeele de lucru convenţionale și neconvenţionale specifice mediului textil, dar și altor medii”, a anunțat conducerea Muzeului Național ,,Constantin Brâncuși”. Expoziția va fi curatoriată de conf. univ. dr. habil. ZuZu Caratanase de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, și de conf. univ. dr. Ovidiu Ionescu, de la Universitatea Națională de Arte din București. ,,Pentru Daniela Frumușeanu nicio abordare estetică sau tehnică nu are limite atunci când aceasta se află în atenţia unei artiste atât de complexe și dornice de înnoire permanentă. Creaţia sa bidimensională sau tridimensională este posesoarea multor problematici plastice, reperabile în tradiţia vizualului, dar redefinite prin conjunctura cromatică și formală, prin tendinţe și direcţii, care tind spre demersuri avangardiste uneori. Atrăgând atenţia prin neconvenţionalitatea propusă în materiale știute sau nespecifice artelor decorative, utilizate în contexte neașteptate, lucrările sale sunt conţinătoarele unui cumul de tehnici și de experimente ce conturează o personalitate artistică de o remarcabilă vitalitate. Obiect textil și cărţi obiect, panouri decorative, poliptice, instalaţii artistice, puse în context prin schematizarea unor interogaţii, gânduri, „spaţii ale sufletului” și „spaţii alchimice”, „transfigurări” și ,,atingeri magice”, „cuvintele care zidesc”, ca să exemplificăm cu doar câteva dintre conceptele puse în practică prin esenţializarea ideilor sau prin analiza lor particulară, Daniela Frumușeanu revigorează spaţiul artelor decorative prin nenumărate expresivităţi. Cu ajutorul tapiseriei și imprimeriei, cu alte modalităţi mixte de regenerare a noţiunilor de mare forţă sugestivă, polivalent structurate în același câmp imagistic, Daniela Frumușeanu se remarcă prin atingerea unor expresivităţi incitante vizual, chiar și atunci când utilizează un minim de contrast sau stilizări reducţioniste ale figurativului ori o inducere spectaculoasă a nonformalului”, spune criticul de artă Ana-Amelia Dincă despre artista care expune pentru prima dată la Târgu Jiu.
Daniela Frumușeanu este unul dintre cei mai semnificativi artiști din sfera artei decorative și în egală măsură unul dintre cei mai prolifici creatori contemporani. A absolvit Liceul de Artă din Bacău (specializarea Tapiserie-Imprimeuri, anul 1980) şi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti / Facultatea de Arte Decorative (specializarea Tapiserie-Imprimeuri, anul 1984). În anul 2007 și-a susținut teza de doctorat în Arte Vizuale la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. În prezent este conferenţiar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti / Facultatea de Arte Decorative şi Design / Departamentul Arte Textile şi Design Textil. Afilieri profesionale: membru individual al Asociaţiei Muzeelor în Aer Liber din România (2012-2021); membră a Asociaţiei Femeilor Universitare din România (din 2010); coordonator național pentru relații europene din partea Consiliului Director AFU (din 2022); membră a Asociaţiei Visarta (2010-2021); membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România / Filiala Arte Decorative București (din 1991); membru în Consiliul Director al Filialei Arte Decorative din cadrul Uniunii Artiștilor Plastici din România (din 2022). Daniela Frumușeanu a înregistrat peste 40 de expoziții personale în Cipru, Franța, Italia, România și Statele Unite ale Americii. De asemenea, a participat la aproximativ 500 de expoziții de grup și colective pe plan național și internațional. Totodată, a fost implicată în peste 300 de manifestări artistice (în țară și străinătate) în calitate de coordonator și curator. De-a lungul anilor, artista a obținut o serie de premii, medalii, distincții și nominalizări.
I.M.