Expoziția „Symphony” a artistei vizuale Ana Daria Haidău

320

În data de 21.11.2024, la Galeriile Municipale „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, a avut loc vernisajul expoziției de pictură „Symphony”, organizată de Filiala Târgu Jiu a UAP din România, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu. Expoziția a debutat cu „efecte speciale”, în semiîntuneric, ca un spectacol de muzică și culoare, folosindu-se aparate ce proiectau, pe pereți și pe tavan, creațiile artistei gorjene (care este și directoarea Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”, începând cu anul 2014).
Armand Landh, noul președinte al Filialei Târgu Jiu a UAP, a deschis evenimentul, declarându-se impresionat de expoziție si de emulația pe care aceasta a produs-o, dovadă fiind prezența unui public foarte numeros. În final, a felicitat-o pe artistă, apreciind că „Daria s-a autodepășit din toate punctele de vedere”. Artistul vizual și profesorul de arte plastice Cătălin Negrea, care a fost și curatorul expoziției, a considerat încă de la început (plecând de la cuvintele lui Willem de Kooning), că Daria, „întocmai ca și Jakson Pollock, sparge gheața pentru expresionismul abstract local”.
Apoi a realizat o amplă critică de artă, care merită prezentată integral, atât pentru cei interesați de acest domeniu, cât și pentru o mai bună înțelegere a lucrărilor de pe simeze: „În expoziția „Symphony”, artista Ana Daria Haidău ne propune un dialog vizual între culoare, sunet și probabil coregrafie instinctivă, așa cum Pollock reușea să devină un nume pentru expresionismul abstract american. Dincolo de experiment, pictura gestuală cu trimiteri tașiste, pe care artista o propune pe simeze, ne poartă în lumea elaborată a contrastelor cromatice și a mijloacelor de expresie. Pe un fond muzical, cu puțin calm, dialogul între privitor și lucrare începe să fie funcțional, ca o terapie prin culoare.
Arta expresionistă propusă de Daria Haidău ne amintește de începutul sacru și etapele cosmogonice din mitologiile lumii, poate de Absu și Tiamat (apa sărată și apa dulce), poate de geneza biblică, atunci când toate elementele încercau să se contopească, în căutarea identități primordiale. Un artist care lucrează cu sunetul și culoarea, implicând și mișcarea, amintind de Pollock ca artist al experimentului și precursor al performance art, nu poate fi altceva decât un artist complex, care are trăiri lăuntrice și sensibilități profunde.
De la fuziuni cromatice, în care pata dirijată cântă, înbinând forme lichefiate, la dripping și gest dansant pe fonduri muzicale, până la incursiuni digitale. Folosind detalii prelucrate pe computer, în căutarea armoniei de ansamblu, artista propune pentru începutul expoziției întunericul și culoarea: undeva pe pereții galeriei, detalii din lucrările sale sunt proiectate în așteptarea publicului și în anticiparea artei imersive, pe care o are ca proiect de viitor. Lucrările sunt vibrante, pline de culoare, gamele compuse bine rezolvate în compoziții dinamice. Negrul juxtapus printre pete și tușe pune în evidență și mai profund culorile saturate de gradul unu și doi, așa cum și albul le amplifică luminozitatea. De altfel, marele Renoir se folosea de acest efect pentru a obține un ansamblu echilibrat”. Fără îndoială, expoziția a fost o reușită și s-a înscris ca un eveniment de excepție în seria manifestărilor artistice locale.
Sorin Buliga

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.