Filiala Târgu Jiu a UAP din România, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ,,Constantin Brâncuşi” și cu Primăria Municipiului Târgu Jiu au organizat, în data de 27 Iunie 2024, la Galeriile de Artă ,,Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, vernisajul Expoziției Naționale de Arte Vizuale ,,MEMORY Carmen Sylva”.
Expoziția, în memoria reginei Elisabeta I a României, este dedicată, în primul rând, femeilor și a fost realizată exclusiv de artiste vizuale: Alina Staicu, Amy Vasilescu, Anca Pașa Deaconu, Anca-Maria Stănciulescu, Anca Volcinschi, Cristina Cioplea, Cristina Tudorache, Daciana Ungureanu, Daria Ionescu Haidău, Dorina Cioplea Văduva, Georgiana Brandt, Iliana Gheorghiu, Laura Semenov, Lucica Popescu, Maria Balea, Maria Negrean, Mariana Constantinescu, Mariana Frătița, Mariana Grumăzescu Voicu, Marillena Dumitrescu, Mira Marincaș, Nicoleta Cărare și Noemi Kusztos. Curatori: Georgiana Brandt și Mariana Frătița.
Vernisajul a fost deschis de artista Mariana Frătița, printr-o evocare a reginei Elisabeta (cu pseudonimul literar Carmen Sylva) care, în ciuda greutăților, a avut o activitate de mecenat excepțională, realizată inclusiv prin contribuțiile sale personale, știut fiind faptul că, pentru multe dintre actele de caritate, regina și-a vândut propriile bijuterii. A știut „să strângă în jurul ei, tot ce ține de poezie, literatură, artă, dezvoltare în domeniul meșteșugurilor, îngrijindu-se și de protecția copiilor, a oamenilor cu nevoi speciale și a răniților din Războiul de Independență dintre anii 1877 și 1878”. A prezentat, pe scurt, artistele și lucrările lor ce transmit emoții rafinate, pe care le consideră contribuții importante aduse artei și culturii românești.
În cursul unui interviu pe care i l-am luat înainte de vernisaj, mi-a declarat că „a fi invitat într-o astfel de expoziție, cu un astfel de titlu, este pentru noi copleșitor, pentru că te obligă, în primul rând, dar îți și încarcă inima de bucurie, prin simplul fapt că poți să faci parte din această metaforă. Îți creează o mulțumire sufletească și asta este foarte important. A face un act de curatoriat presupune o selecție, fapt dificil datorită unui număr mare de lucrări foarte bune, dar și pentru că trebuie dată o linie unitară întregii expoziții. Carmen Sylva este o cupolă a culturii din secolul XIX, prin ajutorul dat artiștilor, și nu trebuie pusă în umbră”.
Artista Georgiana Brandt, care a venit inițial cu ideea de a realiza acest eveniment în memoria reginei, a considerat că este o expoziție „echilibrată” și „foarte bună”. A făcut referiri interesante la unele stiluri artistice și la diverse tehnici mixte, prezente în expoziție. Astfel, expresionismul este promovat foarte mult și, de asemenea, abstracționismul (care „este pe val”). A apreciat și lucrările de artă sacră, de artă textilă sau pe cele realizate digital.
Sorin Buliga a adus, din partea Centrului „Brâncuși”, un omagiu, nu doar reginei Elisabeta, ci și reginei Maria și Arethiei Tătărescu, președinta Ligii Femeilor Gorjene și inițiatoarea ansamblului brâncușian de la Târgu Jiu, pentru mecenatul în sfera culturii române. S-ar putea afirma că ultimele două au ales-o ca model pe Carmen Sylva. Ea însăși artistă rafinată, de aleasă cultură, creatoare de artă și literatură (realizând peste o mie de poezii, nouăzeci de nuvele, treizeci de opere dramatice și patru romane) și interpretă de muzică (pian, orgă, canto), a sprijinit cultura în numeroase domenii. Mecenatul ei s-a realizat și sub aspect social, de exemplu prin înființarea „Azilului orbilor Regina Elisabeta”, care funcționează și în prezent.
Este notabil că, în ciuda faptului că avea sânge german (era din ducatul Nassau, iar numele ei originar era Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Weid), regina era puternic legată de România și de valorile ei. Drept dovadă stau scrisorile sale, trimise lui Enescu (pe care acesta le numea „adevărate călăuziri sufletești”), aflat la Paris, în care îl sfătuia să nu se lase „molipsit de supra-civilizația centrelor cosmopolite”, amintindu-i, totodată, cât este de apreciat în țara sa, că nu este o simplă întâmplare că s-a născut pe pământ românesc și că succesul lui se datorează caracteristicilor românești din operele sale.
Expoziția, aflată sub patronajul spiritual al reginei-artiste Carmen Sylva, a fost un eveniment notabil în viața culturală a orașului nostru și, prin calitățile artistice de excepție ale lucrărilor de pe simeze, credem cu sinceritate că aceasta ar putea fi itinerată prin marile orașe ale țării.
Sorin Buliga