Expoziţia de sculptură „Coji”, de Mircea Roman, vernisată la Muzeul Judeţean Gorj

854

Până la sfârşitul lunii iulie, iubitorii de artă care vor trece pragul Muzeului de Istorie şi Arheologie „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu vor putea admira o serie de sculpturi semnate de artistul Mircea Roman, unul dintre cei mai mari sculptori români contemporani.

Picture 051Muzeul de Istorie şi Arheologie „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu a găzduit zilele trecute vernisajul expoziţiei de sculptură „Coji” a artistului Mircea Roman.

Picture 067Lucrările incluse în această expoziţie merită văzute. De altfel, artistul a declarat că speră ca numărul celor care îi vor admira sculpturile să fie cât mai mare.  „Aş vrea ca lucrările să placă oamenilor. Eu doresc să vină cât de mulţi oameni; mi-ar plăcea chiar să se prelungească, să fie puhoi de public. Central în opera mea este persoana umană şi omul contemporan. Toate golurile din lucrările mele sunt de fapt goluri din omul contemporan.

Picture 047În ziua de astăzi, oamenii se golesc de cultură, de suflet, de spiritualitate. Eu cred că trebuie să umplem golul din oameni, să fie din nou plini de bunătate şi spiritualitate”, a declarat Mircea Roman. El este singurul sculptor român care a câştigat Premiul pentru Sculptură al Trienalei de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume, la ediţia din anul 1992.
După acest succes, a primit bursa Delfino Studio la Londra, locuind şi lucrând în capitala Marii Britanii pentru mai mulţi ani de zile. Artistul are un palmares impresionant de premii şi decoraţii în domeniu, printre care Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România, Medalia de Aur din partea Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, Premiul George Apostu etc. „Ne mândrim foarte mult cu prezenţa dumnealui aici şi îi mulţumim încă o dată că a dat curs invitaţiei Muzeului Judeţean Gorj. Expoziţia „Coji” ne poartă într-un traseu în care observăm câteva dintre temele abordate de artist: portretistica, statuara, pictura.

Picture 005Totuşi sunt închipuite într-un fel mai deosebit. (…) Mi se pare fantastic cum reuneşte să îmbine elementul de arhitectură cu elementul uman, obţinând o formă sculpturală nu doar frumoasă, dar şi o formă care te absoarbe, tinde să te tragă către centrul ei, către nucleul ei”, a spus Mihaela Cristea, curatorul expoziţiei.

Picture 071O parte dintre lucrările incluse în expoziţia „Coji” au fost expuse în premieră. „<<Piramidă căzută în nas>>, <<Piramidă umblătoare>>, <<Marea Piramidă>>, <<Pui de piramidă>> şi <<Piramida aşezată cuminte>> sunt lucrări sau reprezintă o serie artistică care este prezentată în premieră.

Picture 008 Aveţi privilegiul de a admira această parte a creaţiei lui Mircea Roman înaintea tuturor”, a precizat Mihaela Cristea. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor organizate de Muzeul Judeţean Gorj cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la înfiinţarea instituţiei. „Expoziţia pe care o vernisăm astăzi (n.r. marţi, 10 iunie) aparţine maestrului Mircea Roman, unul dintre cei mai mari sculptori români contemporani.

Picture 034Expoziţia se înscrie în seria evenimentelor care marchează împlinirea a 120 de ani de la fondarea Muzeului Gorjului şi care va culmina cu simpozionul din luna iulie. Expoziţia va dăinui în oraşul lui Brâncuşi până la sfârşitul lunii iulie”, a precizat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here