Expoziția „Comorile României” a artistului fotograf Ilie Tudorel, deschisă la Muzeul Județean Gorj

767

Luni, 1 aprilie 2019, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu, s-a deschis Expoziția „Comorile României” a artistului fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare. Este o expoziție-eveniment dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918 și Anului European al Patrimoniului Cultural, care își propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din țară și din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România. Turneul național al expoziției va parcurge toate regiunile istorice ale României. Obiectivul expoziției este ca în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918 să facă cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil și natural ale României.
Expoziția prezintă în cele peste 70 de lucrări de artă fotografică – unele de mari dimensiuni- cele mai valoroase locații, monumente sau sit-uri arheologice (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO): fortărețe dacice din Munții Orăștiei, biserici de lemn din Maramureș, biserici pictate din nordul Moldovei, sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, centrul istoric al orașului Sighișoara și Mănăstirea Hurezu. Patrimoniul natural este prezent prin Delta Dunării și pădurile de fag din Carpați (Strâmbu-Băiuț și Groșii Țibleșului).
Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini despre tradiții și meșteșuguri tradiționale românești aflate pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt: colindatul de ceată bărbătească, doina, tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu, jocul fecioresc din România, tehnicile de țesere a scoarțelor românești tradiționale, ritualul călușului, practicile culturale asociate zilei de 1 martie.
Expoziția este completată de imagini ale bisericilor bizantine și post-bizantine de la Curtea de Argeș și de la Densuș, de Ansamblul sculptural „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu, de orașul istoric Alba Iulia, de centrul istoric al orașului Sibiu, de culele din Valahia Mică (Oltenia), dar și de Masivele Retezat și Rodnei, etc. Patrimoniul cultural al României este o bogăție, care venind din străbuni și străbătând veacurile, este o parte integrantă a identității naționale dar are și o valoare universală. Se cuvine deci să-l cunoaștem, să-l păstrăm, să-l punem în valoare și să-l transmitem generațiilor viitoare!
Ilie Tudorel s-a născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, județul Satu Mare. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici (U.A.P.) Sucursala Baia Mare și al Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Este președinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.
La deschiderea acestei expoziții de la Târgu-Jiu a fost prezent și un grup al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj alcătuit din: ing. Dan Toropu, lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, Adrian-Marian Becherete și prof. dr. Pătrașcu Valentin-Dumitru.
Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretarul executiv A.N.C.E.R.M. Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here