Exporturile şi producţia industrială pot scoate ţara din criză

361
uzinaAnul 2010 ar putea marca revenirea pe plus a economiei româneşti. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesar însă ca Executivul să susţină prin măsuri fiscale sectoare precum cel industrial sau agricol, cred analiştii.

În cazul în care se vor lua măsuri eficiente, şi nu electorale, ca în 2009, ţara noastră ar putea avea în 2010 o creştere economică mai mare de 0,5% din PIB, cât estimează majoritatea organismelor de prognoză, au declarat analiştii.

“Producţia industrială şi exporturile vor reprezenta principalul motor de creştere. Comenzile revin pentru produsele fabricate în România, în principal pe segmentul auto: maşini, echipamente, componente. Un al doilea motor este agricultura. În funcţie de evoluţia vremii, creşterea economică bazată pe producţia agricolă poate depăşi 0,5% din PIB, prognozată pentru 2010. Pe de altă parte, sectoarele de retail, construcţii, transporturi vor fi în continuare gripate”, a declarat Cristian Ionescu, country manager Coface România. În consecinţă, bancherii spun că soluţia pentru revenirea economică este identificarea domeniilor pe care România le poate valorifica multă vreme de acum înainte. “Pare o misiune imposibilă să ne încadrăm într-un deficit bugetar strâns, de 5,9% din PIB. Suntem în faţa unor măsuri dureroase. Vom avea o brumă de resurse, care vor trebui îndreptate spre 3-5 sectoare sau industrii. Dacă vrem să facem faţă crizei, este esenţial să ne axăm pe sectoare cu potenţial, precum agricultura, infrastructura, energia”, consideră Lucian Anghel, economistul-şef al Băncii Comerciale Române. Oamenii de afaceri precizează că anul trecut aplicarea unor măsuri bune a fost întârziată sau chiar ratată, pentru că autorităţile au fost mai interesate de campania electorală decât de ieşirea din criză. “Avem foarte multe sectoare care ar fi putut ajuta încă din 2009 economia. Unul dintre acestea vizează reabilitarea termică a clădirilor. Ar trebui ca programul din 2010 să înceapă imediat ce vremea permite, din martie, nu din vară, ca în acest an. În plus, dacă agricultura ar fi ajutată cu adevărat, aşa cum fac alte ţări, ar fi o soluţie. Noi am propus crearea unui fond de garantare pentru sere de 2.000 de hectare, pe modelul “Primei case”, astfel încât să nu mai fim nevoiţi acum să cumpărăm pătrunjel, vinete sau flori din import. Agricultura ne-ar surprinde plăcut, daca am investi serios în ea. Totodată, este necesar să susţinem energiile regenerabile. La Programul Operaţional Sectorial pe competitivitate, sunt 14 proiecte aprobate, dar acestea nu primesc finanţare de la bănci”, susţine Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Acesta a mai precizat că mediul economic va face mai multe presiuni pentru ca guvernul să ia deciziile corecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here