Explozie UM Sadu: Trei victime şi niciun vinovat

152

um sadu inscrSpecialiştii INSEMEX Petroşani, aleşi să efectueze expertiza produsă în 11 februarie la Uzina Mecanică Sadu, au finalizat raportul. La cauzele producerii exploziei, specialiştii stabilesc că deflagraţia s-ar fi produs ca urmare a unei ţigări aprinse, a manevrării greşite a muniţiei sau focalizarea razelor solare pe pulbere.

Experţii constată, însă, că dezastrul s-a produs în doar 6 minute, timp în care 9 camere au fost puse la pământ. În 11 februarie 2011, două angajate ale Uzinii Mecanice Sadu, Maria Mirulescu, 42 de ani şi Diana Andriţoiu, 38 de ani, au ars de vii într-o explozie care a pus la pâmânt un depozit de pulbere. Un alt angajat al uzinei, Constantin Dijmărescu, în vârstă de 42 de ani, a fost grav rănit.

Procurorii au început o anchetă şi au solicitat efectuarea unei expertize tehnice care să stabilească în ce împrejurări s-a produs explozia. Au fost aleşi specialiştii de la INSEMEX pentru stabilirea cauzelor, iar expertiza a costat un miliard de lei vechi.

Ieri, Institutul din Petroşani a finalizat expertiza şi a înaintat-o anchetatorilor.

Trei cauze posibile

Experţii din Petroşani stabilesc că la Uzina Mecanică Sadu au existat trei cauze de producere a exploziei: „Focul deschis, de la o ţigară aprinsă sau jar de ţigară, impact aplicat asupra pulberii, datorită manipulării incorecte şi incorecta ambalare a pulberii, şi focalizarea razelor solare pe pulbere prin intermediul lentilei de ochelari sau al oglinzilor retrovizoare a multicarului”.

Specialiştii mai stabilesc faptul că tot dezastrul s-a produs în 6 minute, momente care au fost surprinse şi pe camerele de supraveghere ale Uzinei.

Locul în care a luat foc întreg depozitul, a fost holul de acces în depozit în zona de activitate a victimelor, iar incendiul a fost violent.

Dezastrul făcut de explozia urmată de deflagraţii succesive este enumerat în distrugerea prin incendiere a camerelor 1, 2 şi 4, precum şi corpul de clădire cernător care include camerele de depozitare 5, 6 şi 7, holul de trecere, camera de cântărire nr. 9 precum şi camera de cernere nr. 8. Un adevărat dezastru, produs în doar 6 minute. Flăcările au fost, însă, verticale ele fiind văzute de martori fără vizibilitate directă asupra depozitului şi pe sistemul video de supraveghere.

UM Sadu lucra cu muniţie veche de 30 de ani

Specialiştii INSEMEX mai constată că în depozit s-au identificat două tipuri de pulbere din două surse de provenienţă.

Este vorba despre pulbere nouă de fabricaţie Serbia şi pulbere provenită din delaborare din muniţie din loturi vechi cu o vechime de aproximativ 25-30 de ani, ea fiind de fabricaţie românească. Pulberea din România provenea de la alte produse cu muniţie de la care a fost demontată pulberea şi urma să fie reintrodusă în procesul tehnologic.

Experţii nu doresc să răspundă la o întrebare extrem de importantă adresată de procurori: Dacă au fost respectate normele tehnice privind deţinerea, prepararea, depozitarea, mânuirea şi folosirea materialelor explozive?

În concluziile expertizei se mai poate vedea şi că în depozit au fost găsite accesorii explozive, respectiv tuluri cu capse, proiectile, gloanţe şi cartuşe complete, despre care INSEMEX susţine că ar fi putut declanşa explozia. Totuşi, acest ultim aspect nu a fost trecut ca şi cauză a exploziei.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here