Explozia de la UM Sadu a “spulberat” şi termenul de anchetă dat de Ariton

109

um sadu●“Este regretabil ceea ce s-a întâmplat. Se va face o anchetă, iar peste două săptămâni se va comunica rezultatul“. – 11 februarie 2011, Ministrul Economiei, Ion Ariton

Tragedia produsă în luna februarie a acestui an la Uzina Mecanică Sadu a fost uitată de autorităţi. Dacă la vremea respectivă, ministrul Economiei, Ion Ariton a venit personal la UM Sadu, arătându-şi interesul faţă de cele întâmplate, acum nimeni nu mai doreşte să vorbească de tragedia din februarie. Mai mult, Ariton a declarat la poarta Uzinei de la Sadu, la doar câteva ore de la producerea exploziei, că ancheta se va finaliza în două săptămâni, preconizându-se sfârşitul lunii februarie. Nici acum, 7 iunie, ancheta exploziei de la Sadu nu s-a finalizat. Cele două săptămâni promise de Ministrul Economiei, Ion Ariton, pentru finalizarea anchetei s-au dus de mult, iar pentru moartea celor două angajate de la Uzina Mecanică Sadu şi rănirea gravă a altui salariat, încă, nu răspunde nimeni. Anchetatorii nu par interesaţi în depistarea vinovaţilor, de parcă suprimarea celor două vieţi nu contează. În mod logic, ministrul avea dreptate. Dacă lucrurile ar fi decurs normal, în două săptămâni aveam vinovaţii daţi pe “tavă” de anchetatori, însă la Uzina Mecanică Sadu, spun unele voci, s-a încercat muşamalizarea unor aspecte, în aşa fel încât vinovaţii să nu mai poată fi traşi la răspundere pe motiv că au decedat.

De la 2 la 26 de săptămâni!

Dar s-o luăm cu începutul! 11 februarie ora 11,00, la Uzina Mecanică Sadu are loc explozia devastatoare, în urma căreia două tinere, angajate la în magazia de pulberi de la Secţia 35 Capse, au ars de vii, iar un alt bărbat este ars pe jumătate din suprafaţa corpului. Imediat bărbatul a fost transportat la un spital din capitală iar şase ore mai târziu, la poarta Uzinei Macenice Sadu s-a postat ministrul Ariton care a declarat: “Este regretabil ceea ce s-a întâmplat. Se va face o anchetă, iar peste două săptămâni se va comunica rezultatul“. De atunci au trecut nu mai puţin de 26 de săptămâni, iar ancheta nu a fost finalizată.

Nimeni nu mai declară nimic!

Prin rândul anchetatorilor circulă un zvon conform căruia, la finalul cercetărilor, vinovaţi de IMG_6411moartea angajaţilor sunt chiar angajaţii morţi. N-ar fi nimic ieşit din comun. Nu de puţine ori, anchetatorilor le-a fost mai uşor ca cei morţi să poarte vina celor întâmplate. Nu de alta, dar ei nu se pot apăra. În acest moment, nimeni nu mai doreşte să vorbească despre ancheta de la U.M. Sadu. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu susţin că cercetările nu sunt încă finalizate. Inspectorii de muncă au comunicat acelaşi lucru, iar conducerea Uzinei din Sadu nu mai doreşte să facă vreun comentariu. Acesta este respectul faţă de copiii victimelor care au rămas orfani de un părinte. La finalul anchetei, atunci când va exista, vom vedea dacă tot morţii sunt de vină, însă expertiza tehnică, efectuată de INSEMEX Petroşani, arată că focul s-a produs în jurul victimelor, ceea ce induce anchetatorilor ideea că victimele au manevrat incorect praful de pulbere, deci sunt de vină.

Bilanţul exploziei:

– 2 morţi

– un rănit

– trei copii minori rămaşi fără mamă

07.06.2011- Niciun vinovat!

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here