Expertiză la IML pentru o pacientă fără identitate de la Spitalul Turceni

679

Conducerea Spitalului Orăşenesc Turceni a fost nevoită să solicite o expertiză la Institutul de Medicină Legală(IML) Mina Minovici din Capitală pentru a determina, procedural, vârsta şi sexul unei paciente internate, de o perioadă îndelungată, în unitatea medicală. S-a apelat la acest procedeu deoarece pacienta internată la Psihiatrie nu avea acte de identitatea şi, evident, nici asigurare de sănătate. Din lipsa asigurării, unitatea este obligată să suporte toate cheltuielile de spitalizare a bolnavei, care, numai în luna septembrie 2014, au fost de 63 de lei pe zi, iar în luna iune de 101 lei pe zi. Bolnava de la Turceni suferă de un retard grav şi nu putea fi identificată sub nicio altă formă.

La spitalul din Turceni, singurul din Gorj unde sunt trataţi bolnavii psihic cronici, sunt internaţi, în prezent, 71 de bolnavi, unitatea având contractate cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, 72 de paturi. Până în prezent, numărul persoanelor internate depăşeau cu mult numărul de paturi subvenţionate. Situaţia ar fi intrat în normal acum, dacă toţi pacienţii internaţi la Turceni ar fi avut şi asigurare de sănătate. Unii dintre aceştia nu au nici acte de identitate, maladia de care suferă făcând imposibilă identificarea celor în cauză.

Expertiză pentru obţinerea unui act de identitate
De actualitate este cazul unei femei internate în Turceni, care nu are acte de identitate şi nici asigurarea medicală pe baza căreia ar fi beneficiat de servicii decontate de CJAS. Femeia nu are nici rude sau aparţinători care să o viziteze, medicii neştiind cine este, câţi ani are, de unde provine şi cum a ajuns în situaţia actuală. Bolnava suferă de un retard grav, ceea ce făcea imposibilă identificarea sa, fapt pentru care conducerea spitalului – unitate care a ajuns să-i suporte cheltuielile medicale – a fost nevoită să solicite o expertiză IML. “Dacă nu are cine să le facă asigurări pacienţilor, noi îi spitalizăm pe cheltuiala noastră. Înainte, bolnavii psihic erau asiguraţi prin efectul legii, fără ca altcineva să se chinuie să le facă o formă de asigurare. Aşa s-a întâmplat şi cu pacienta aflată la noi, dignosticată cu retard grav, care nu poate fi identificată decât printr-o expertiză medico-legală. Noi am făcut procedurile necesare, solicitând expertiză la IML, pentru determinarea vârstei şi sexului pacientei, iar acum ne chinuim să-i facem act de identitate, după care vom căuta o modalitate pentru a o asigura”, a declarat managerul Spitalului Turceni, Dragoş Haţegan.

3000 de lei, pentru o lună de spitalizare
Numai într-o lună de zile, mai exact în iunie, pentru pacienta respectivă, Spitalul Turceni a cheltuit peste 3000 de lei, deoarece ziua de spitalizare pentru aceasta a ajuns la colosala sumă de 101 lei. Suma pe zi acoperă hrana, tratamentul şi găzduirea pacientei.
Dacă punem în calcul faptul că pacienta este de luni bune internată aici, putem concluziona că unitatea a pierdut peste un miliard de lei vechi doar cu aceasta.
În ţară, la spitale de profil, există cazuri similare pentru care nu s-a prevăzut nimic în noua legislaţie.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.