Expertiza exploziei de la UM Sadu, aproape gata

375

um sadu inscrSpecialiştii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani vor finaliza ancheta exploziei de la Uzina Mecanică Sadu în aproape o săptămână. Raportul fusese deja întocmit, însă, procurorii au cerut precizări ulterioare care să clarifice unele aspecte care ţin de securitatea muncii.

Specialiştii INSEMEX din Petroşani au finalizat expertiza cu privire la cauzele care au dus la producerea exploziei, care a avut loc la începutul lunii februarie, în Uzina Mecanică Sadu. Atunci două angajate au murit carbonizate, iar un alt bărbat a fost ars pe mai bine de 60% din suprafaţa corpului. Explozia s-a produs într-o magazie în care se depozita muniţia, în momentul deflagraţiei în încăpere existând aproape 2 tone de praf de puşcă.

Imediat după accidentul de muncă produs, au fost solicitaţi specialiştii INSEMEX pentru efectuarea unei expertize tehnice de specialitate.

Expertiza va conduce la stabilirea vinovaţilor

“Mai avem câteva zile şi vom finaliza această expertiză. Au existat câteva precizări solicitate de anchetatori, câteva clarificări, de aceea s-a întârziat puţin”, a declarat Constantin Lupu, directorul INSEMEX Petroşani. Iniţial, chiar ministrul Economiei, Ion Ariton, venit la Sadu, a declarat că expertiza va fi gata în maxim două săptămâni.

În funcţie de acest raport de expertiză, anchetatorii vor stabili şi care sunt persoanele care vor fi învinuite pentru ucidere din culpă. Expertiza va putea contura imaginea clară a deflagraţiei. După explozie, la faţa locului au mai rămas “în picioare” doar pereţii magaziei.

Gabriela Mladin

Procesul de producţie reluat în totalitate

De săptămâna viitoare, UM Sadu, îşi va relua procesul de producţie în întregul flux al unităţii, deşi timp de două luni unitatea a funcţionat doar parţial. Potrivit directorului UM Sadu, Lorin Boian, în zona unde a avut loc deflagraţia a fost efectuată cea mai mare parte a reparaţiilor pentru ca uzina să funcţioneze la parametrii normali, banii pentru acest demers provenind din bugetul propriu al unităţii. “S-a reparat zona unde a avut loc explozia din luna februarie cu bani din bugetul propriu al uzinei. Am cheltuit aproximativ 200.000 cu materialele şi manopera. Sperăm ca banii să îi recuperăm de la Ministerul Economiei fiindcă s-au adunat şi cei pierduţi în timpul inactivităţii. De la începutul săptămânii viitoare se va relua şi activitatea normală a uzinei dat fiind că în zona afectată se poate lucra acum”, a declarat directorul fabricii, Lorin Boian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here