Experiment fizic la Colegiul Tehnic din Mătăsari, efectuat de către Universitatea din Craiova

576

Săptămâna trecută, doi reprezentanți ai Departamentului de Fizică de la Universitatea din Craiova s-au întâlnit cu elevii claselor a XI-a şi a XII-a de la Colegiul Tehnic Mătăsari, pentru a promova disciplina Fizică prin intermediul experimentului.

Au fost alese, două teme, una interdisciplinară “Surse de energie regenerabilă” și alta de verificare experimentală “Identificarea factorilor care influențează perioada pendulului gravitațional și a celui elastic”, pentru realizarea cărora fiind utilizate echipamente de laborator care includ tehnologie de ultimă oră, precum și o linie de senzori modernă care transmite în timp real la calculator datele achiziționate. Prelucrarea acestor date s-a realizat cu ajutorul unor softuri specializate, explicându-se elevilor prin exemple din viața reală importanța studierii Fizicii, Matematicii, Chimiei, Biologiei și Geografiei.
Tot în cadrul acestei întâlniri, elevii au obținut informații despre ce presupune viața de student la Craiova. S-a discutat despre condițiile de cazare din căminele studențești din campusul universitar și despre biblioteca parțial informatizată existentă.
De asemenea, liceenii au aflat prin ce se diferențiază oferta educațională a Departamentului de Fizică de alte oferte. Au putut afla care sunt specializările oferite în cadrul ciclurilor de licență, masterat și, respectiv, doctorat. S-a reliefat că Departamentul de Fizică are peste 35 de convenții de colaborare cu spitale, cabinete medicale (optică medicală, audiometrie, RMN, tomograf, oncologie), firme, companii naționale și multinaționale din Oltenia, precum și cu majoritatea Institutelor de cercetare-dezvoltare de profil, din țară. Cele peste 60 de stagii de practică oferite în fiecare vară studenților de la Departament, au făcut ca gradul de inserție profesională a absolvenților de la Fizică, să fie unul dintre cele mai bune din Universitate.
S-a vorbit, totodată, despre posibilitatea accesării burselor Erasmus pentru a studia sau pentru a face practică în afara granițelor țării la universitățile partenere.
Nu în cele din urmă, liceenii din Mătăsari au primit invitația de a participa la evenimente precum “Noaptea cercetătorilor”, “Școala altfel” și “Porți deschise” organizate de către Departamentul de Fizică și Universitatea din Craiova, unde atât elevii, cât și profesorii acestora pot interacționa cu cadrele didactice și cu studenții Departamentului, pot vizita laboratoarele, sălile de curs și de seminar, pot aprecia condițiile de cazare și biblioteca.
Apreciem astfel de schimburi de experiență, între elevii de liceu și cadrele didactice universitare și ne dorim cât mai multe în școlile din învățământul preuniversitar.
Alin Dobromirescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here