Exerciţiu demonstrativ de Ziua Pompierilor

231

O maşină a fost cuprinsă de flăcări iar un alt autoturism s-a răsturnat ieri, chiar în centrul municipiul Târgu-Jiu, fiind nevoie de intervenţia pompierilor militari pentru a stinge flăcările şi a-l elibera pe şoferul ce rămăsese prins între fiarele contorsionate ale celei de-a doua maşini. Din fericire, a fost vorba doar de un exerciţiu demonstrativ organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj cu ocazia Zilei Pompierilor din România, ce este sărbătorită în fiecare an la data de 13 septembrie.

Astăzi se împlinesc 164 de ani de la “Bătălia din Dealul Spirii”, act eroic al pompierilor militari conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu împotriva armatei otomane care dorea înăbuşirea Revoluţiei de la 1848. Pentru a marca cum se cuvine acest eveniment, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Lt. col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj a pregătit o serie de activităţi comemorative. Seria manifestărilor dedicate Zilei Pompierilor din România a început încă de ieri, cu un exerciţiu demonstrativ cu forţe şi mijloace în teren pentru descarcerarea şi acordarea primului ajutor medical în cazul producerii unui accident rutier. Activitatea s-a desfăşurat în parcarea situată pe strada Traian, vizavi de Spitalul de Urgenţă “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu şi a atras zeci de curioşi, care au avut astfel ocazia să vadă ce presupune mai exact o intervenţie a pompierilor în cazul unui accident rutier în care sunt implicate două maşini, dintre care una a fost cuprinsă de flăcări iar în cealaltă a rămas încarcerat şoferul. “Am simulat un exerciţiu mai complex pentru a vedea cât de dificilă este acţiunea de descarcerare. Este necesară calarea autoturismului, luarea unor măsuri de siguranţă a personalului şi victimei, înainte de începerea operaţiunilor de descarcerare. În autoturismul răsturnat era o victimă, a trebuit să se efectueze operaţiune de calare şi asigurare a autoturismului, după care s-a intervenit pentru decopertarea plafonului autoturismului, paramedicii au intrat înăuntru, au asigurat o comunicare cu victima până s-a reuşit efectiv descarcerarea şi scoaterea sa. Victima a fost preluată de echipajul de pe ambulanţa SMURD, i s-a acordat primul-ajutor medical, au fost monitorizate funcţiile vitale şi a fost transportată la UPU”, a explicat Traian Şuţă, prim-adjunct al inspectorului şef al ISU Gorj. Intervenţia pompierilor la “locul accidentului” s-a făcut cu trei autospeciale de ultimă generaţie, intrate în dotarea inspectoratului de mai puţin de un an. “Cele trei autospeciale participante la acest exerciţiu sunt autospeciale de ultimă generaţie, au intrat în dotarea inspectoratului începând de anul trecut, din luna octombrie. La nivel judeţean avem trei ambulanţe SMURD noi, intrate în dotare din luna februarie; de asemenea, avem şapte autospeciale de lucru cu apă şi spumă de ultimă generaţie, dotate şi cu aparatură de descarcerare şi prim-ajutor medical. Acum o lună ne-a intrat în înzestrare o autospecială de descarcerare grea. Ea poate fi folosită la o serie de accidente, nu neapărat rutiere, tot felul de evenimente care presupun intervenţia noastră”, a precizat Traian Şuţă.

Ziua Porţilor Deschise la ISU Gorj
Manifestările organizate cu ocazia Zilei Pompierilor din România vor continua şi astăzi. Astfel, începând cu ora 09:00, la sediul unităţii de pe str. Calea Bucureşti, vor avea loc o serie de manifestări: un ceremonial militar şi religios, prezentare de tehnică, avansări ale personalului, precum şi depuneri de coroane la eroul locotenent-colonel postmortem Dumitru Petrescu. De asemenea, între orele 09:00 – 15:00, la sediul I.S.U. Gorj din Târgu-Jiu şi al subunităţiilor din Motru, Turceni, Novaci, Bumbeşti-Jiu, Tismana şi Hurezani se va organiza şi “Ziua Porţilor Deschise.”
Roxana Lupu
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here