Exercițiu de descarcerare și prim-ajutor, la Liceul din Peștișani

907

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Lt.col. Dumitru Petrescu” al Județului Gorj au intervenit, în cursul zilei de miercuri, la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani, în cadrul unui exercițiu demonstrativ de descarcerare și acordare a primului ajutor pentru elevii liceului.
Exerciţiul a presupus salvarea a două victime prinse în două autoturisme Dacia ce tocmai fuseseră implicate într-un grav accident rutier, rezultând blocarea acestora între fiarele contorsionate. Din cauza impactului, presupusele victime au suferit leziuni, astfel că scoaterea acestora din autoturisme a fost extrem de complicată. Dincolo de asta, uşile maşinii au fost blocate pentru a da un grad de dificultate şi mai ridicat exerciţiului.
Sosiţi la faţa locului, pompierii din cadrul echipajului de descarcerare împreună cu paramedicii SMURD, sub atenta coordonare a Prim-Adjunctului Inspectorului Șef al ISU Gorj, Colonel Gîlmă Viorel, au procedat la îndepărtarea geamurilor, la tăierea cadrelor de susţinere ale plafonului autoturismelor cu cleşti hidraulici de mare putere, au extras victimele dintre fiarele mașinilor lovite și le-au acordat primul-ajutor folosind tărgi speciale și toată tehnica din dotare, necesară în astfel de intervenții descriind, în detaliu, cu ajutorul portavocii, fiecare acțiune a grupului de intervenție. După acordarea de îngrijiri medicale, s-a constatat salvarea victimelor, precum și îndepărtarea oricărui pericol pentru viața acestora, lucru apreciat de elevii Liceului din Peștișani, martori la eveniment, cu ropote de aplauze.
Obiectivele acestei activități au vizat prezentarea modului specific de intervenție a echipajelor specializate la accidente rutiere, conștientizarea elevilor și a populației asupra consecințelor unor astfel de evenimente, familiarizarea cu tehnicile de acordare a primului ajutor victimelor accidentelor rutiere și implicit, dezvoltarea, în rândul elevilor, a unei atitudini civice și a comportamentelor asociate acesteia.
Acțiunea a avut loc în cadrul unui parteneriat dezvoltat de Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Peștișani cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Lt.col. Dumitru Petrescu” al județului Gorj, care a fost prezent în viața elevilor de la Peștișani de nenumărate ori, cu exerciții evacuare în caz de cutremur, extragere de la înălțime, stingere de incendii, contribuind astfel la crearea acelei atitudini corecte, extrem de necesară în cazul situațiilor de urgență.
Felicitări!
Alin DOBROMIRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here