Executor judecătoresc trimis în judecată de DNA, după ce a prejudiciat CEO cu peste 240.000 de euro

1701

Procurorii din cadrul Serviciului teritorial Craiova al Direcției Naționale Anticorupție au dispus, luni, 1 aprilie a.c., trimiterea în judecată, a executorului judecătoresc gorjean Matei Cosmin Catrinoiu, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată și a complicelui acestuia, Gheorghe Sperlea. În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că executorul Catrinoiu a derulat trei proceduri de executare silită împotriva Complexului Energetic Oltenia, la solicitarea complicelui său, în baza unor hotărâri judecătorești care nu ar fi reprezentat titluri executorii sau unele dintre acestea făceau referire la sume care fuseseră executate silit integral. Mai mult, executorul și-ar fi stabilit onorarii de 37 de ori mai mari față de cele prevăzute de lege, prejudiciind în acest fel compania energetică cu peste 240.000 de euro. Practic, executorul Catrinoiu a pus în aplicare aceeași schema infracțională pentru care a mai fost trimis în judecată anterior și a fost deja condamnat, în primă instanță, la 4 ani și 11 luni de închisoare cu executare.

Procurorii DNA Craiova au finalizat cercetările…
… și au decis trimiterea în judecată a executorului judecătoresc Matei Cosmin Catrinoiu sub acuzația de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată. Coleg de dosar cu acesta va fi și Gheorghe Sperlea, acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Procurorii anticorupție i-au deferit Curții de Apel Craiova pe cei doi pentru că, ,,În perioada 03 septembrie 2018 – 27 aprilie 2022, în contextul desfășurării la solicitarea inculpatului S.G. (Sperlea Gheorghe – n.r.) a trei proceduri de executare silită, inculpatul Catrinoiu Matei Cosmin, în calitatea menționată mai sus, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, ar fi cauzat un prejudiciu debitorului Societatea „Complexul Energetic Oltenia” SA în cuantum total de aproximativ 1.205.497 lei, concomitent cu obținerea pentru cei doi inculpați a unui folos necuvenit. De precizat este faptul că hotărârile judecătorești, care au făcut obiectul procedurilor de executare silită, fie nu ar fi constituit titluri executorii fie ar fi privit sume de bani care, anterior, ar mai fost executate silit, integral, de către executorul judecătoresc. De asemenea, în cazul fiecărei proceduri, inculpatul Catrinoiu Matei Cosmin ar fi stabilit onorarii cu mult mai mari (și de 37 de ori) față de cele prevăzute de lege”, se arată într-un comunicat remis presei de către DNA. Trebuie spus că, în cauză, Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă, iar procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Condamnați pentru infracțiuni similare
Judecătorii Curții de Apel Craiova l-au condamnat, în noiembrie, anul trecut, pe executorul judecătoresc Cosmin Matei Catrinoiu la 4 ani și 11 luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru săvârșirea a opt infracțiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale și sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Complicele acestuia, Gheorghe Sperlea, a fost și el condamnat la o pedeapsă de 2 ani și opt luni de închisoare cu suspendare. În acel dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova s-a reținut faptul că executorul a stabilit onorarii chiar și de zece ori mai mari decât maximul prevăzut de lege, păgubind astfel persoanele vătămate și obținând foloase ilicite. O altă faptă penală comisă de executorul Catrinoiu și dovedită de procurori vizează consemnarea în fals, într-o încheiere de executare, că suma de 8.000 de lei, inclusă în cheltuielile de executare silită, reprezintă onorariu avocat, deși creditorul nu plătise un avocat pentru asistență juridică. Ulterior, acesta a folosit documentul pentru a obține de la persoana vătămată suma menționată în fals în cuprinsul acestuia. Anchetatorii au stabilit că executorul a întocmit în fals o încheiere prin care a admis o cerere formulată de către un creditor, pe care a înregistrat-o apoi în registrul general al dosarelor execuționale ale Biroului Executor Judecătoresc Catrinoiu Matei Cosmin, datată în mod nereal și în care nu a făcut mențiuni cu privire la titlul executoriu constând în sentința Judecătoriei Târgu-Jiu care trebuia atașată cererii creditorului. Mai mult, încheierea întocmită în fals a fost folosită la instanța de judecată, odată cu cererea de încuviințare a executării silite. Culmea, la unul din termene, la solicitarea instanței, executorul a depus în copie certificată pentru conformitate cu originalul dosarul care conținea încheierea falsificată, în vederea inducerii în eroare a judecătorului. Dosarul cu acea încheiere întocmită în fals a fost înaintat de executorul judecătoresc Catrinoiu și la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, cu scopul de a induce în eroare organul judiciar, iar în încercarea disperată de a-și acoperi urmele infracționale acesta a comis, cu bună știință, altă faptă penală. În cursul anului 2020, executorul judecătoresc Cosmin Matei Catrinoiu a sustras din dosarul de executare silită, atât cererea inițială de executare, cât și încheierea de admitere a cererii formulate de creditor, acte în care era menționată sentința civilă a Judecătoriei Târgu-Jiu și care fuseseră depuse la instanță în copie certificată pentru conformitate cu originalul.
Ca și în dosarul instrumentat de DNA, alături de Catrinoiu, în fața judecătorilor a ajuns și Gheorghe Sperlea, acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu. În februarie 2020, cei doi au decis să facă demersurile necesare pentru executarea aceleiași creanțe care fusese executată silit integral, anterior, în baza unei sentințe a Judecătoriei Târgu-Jiu. Practic, cei doi au mai obținut încă o dată banii, adică un folos ilicit, având ca argument o decizie civilă a Tribunalului Gorj, prin care-i fusese respins apelul lui Sperlea. Următorul termen de judecată a fost stabilit de Înalta Curte de Casație și Justiție la data de 15 mai a.c., iar dacă soluția magistraților de la Curtea de Apel Craiova nu va fi schimbată, executorul Catrinoiu și complicele său vor apărea în noul dosar din postura de deținuți.
Claudiu Matei

2 COMENTARII

  1. Se spune ,,CE NASTE DIN PISICA,TOT SOARECI MANANCA,,-oare nu o ia pe urmele tatucului,MATEI CATRINOIU senior de la care a avut ce invata???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here