EXCLUSIV! Surprize în CS al CEO! Ei sunt noii supraveghetori ai companiei! Iordache și Weber n-au reușit să-și impună preferații!

7471

Acționarii Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor aproba, joi, numirea celor șase persoane, alese prin metoda votului cumulativ, care vor face parte din Consiliul de Supraveghere (CS) al companiei energetice pentru următorii patru ani. Surse politice au declarat pentru Gorjeanul că, dacă inițial liderii organizațiilor de la Gorj ale PSD și PNL reușiseră să impună în noul CS cel puțin câte un apropiat al lor, la finele săptămânii trecute, ,,lista scurtă” cu supraveghetorii CEO a fost reconfigurată aproape integral. Astfel, în noul Consiliu de Supraveghere se vor regăsi, totuși, trei dintre actualii supraveghetori, Alexandru Marcoci (PNL), care deține poziția de președinte, Cornel Mădălin Eftenoiu (PNL) și Constantin Adrian Marinescu (PSD). Surprizele din viitorul CS sunt Vladimir Tanasiev (PNL), Luminița Georgeta Popescu (PSD), rectorul UCB Tg-Jiu și Pavel Casian Nițulescu (PSD), secretar de stat în Ministerul Energiei.

Noii supraveghetori ai CEO vor fi numiți de către AGA companiei, joi, 17 august a.c. și își vor începe, efectiv, mandatul de patru ani de pe 21 august, potrivit unei completări la ordinea de zi a adunării acționarilor, publicată în urmă cu o săptămână. După mai multe schimbări ale listei cu numele celor care vor face parte din noul CS, în funcție de conjunctura politică, polii de putere și influență ai susținătorilor acestora din PNL și PSD, în final, s-a decis ultima variantă a ,,celor șase” supraveghetori.
Dacă până în urmă cu o săptămână era dat ca sigur numele lui Marius Dumitrașcu, fost membru în CS al CEO, în urmă cu câțiva ani, și fost secretar de stat în Ministerul Energiei, nepotul senatorului Ion Iordache, liderul PNL Gorj, nu se mai regăsește printre supraveghetorii care vor fi numiți peste două zile. Situația e identică și în cazul lui Șerban Predescu, actual supraveghetor, apropiat al deputatului Mihai Weber, președintele PSD Gorj. Acesta nu va mai face parte din noul Consiliu de Supraveghere.
Potrivit surselor citate, își vor menține pozițiile de supraveghetori Alexandru Marcoci, președinte al CS al CEO din decembrie 2020, susținut de PNL Mehedinți, Cornel Mădălin Eftenoiu, supraveghetor al companiei energetice din mai 2019, tot cu susținere liberală. Eftenoiu este șef al Administrației Fiscale pentru Contribuabilii Mijlocii din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București.
Al treilea supraveghetor, care are mari șanse să rămână pentru următorii patru ani, în forul de conducere al CEO, este avocatul Constantin Adrian Marinescu, susținut de PSD Gorj.
Noii supraveghetori care vor fi numiți de către acționarii CEO sunt Vladimir Tanasiev (PNL), un apropiat al prefectului județului Gorj, Iulian Popescu, împreună cu care a fondat Asociația ,,Excelsior” pentru Excelență în Educație, și al senatorului Ion Iordache. Tanasiev este lector la Universitatea Politehnică București și a mai fost în CS al CEO, în perioada martie 2021 – iunie 2022. Cât timp Iulian Popescu a deținut funcția de secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Vladimir Tanasiev a fost consilier la cabinetul său.
Luminița Georgeta Popescu, rectorul Universității ,,Constantin Brâncuși” Tg-Jiu, va face parte, pentru următorii patru ani, din Consiliul de Supraveghere al companiei energetice, având susținerea organizației centrale a PSD.
Numele surpriză din viitorul CS este cel al secretarului de stat în Ministerul Energiei, Pavel Casian Nițulescu. Acesta a fost director al Sucursalei Prestserv Petroșani a CE Hunedoara și a ajuns în poziția de secretar de stat fiind propus de liderul PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor.
Procedura de selecție a membrilor CS al CEO a fost declanșată în mai, anul trecut, iar selecția a fost realizată de un expert independent contractat de către compania energetică și a fost finalizată în urmă cu aproximativ patru luni, însă numirile au întârziat să fie făcute exclusiv din motive politice. S-a invocat, inițial, rotativa guvernamentală și, ulterior, frământările interne din organizațiile județene din Gorj ale PSD și PNL, generate tocmai de numele susținute pentru a ocupa pozițiile de supraveghetori ai CEO.
Claudiu Matei

3 COMENTARII

  1. Oare este vreunul sa aiba habar de minerit si energie?Oare nu se gaseau in Gorj oameni care au lucrat in domeniu si au o experienta vasta dar nu au carnet de partid?

  2. Cati bani umfla unul din ei lunar? O medie, sa ne facem si noi o parere cati bani ia, pe an, o lepra ca ăștia de la buget. Doar ca e lepra sau are copii, neamuri, pile pe la Bucuresti, fiindca stim toți ca efectiv nu fac nimic si nu raspund pentru nimic. Asta intereseaza cel mai mult dar niciodata nu publicati asa ceva? Oare de ce?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here