Exclusiv – Șeful DIICOT GORJ vrea să iasă la pensie: ”Nu mă duc să prestez ca avocat! Să fac lobby infractorilor? Nu sunt de principiul acesta”

658

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat, ieri, cererea de eliberare din funcție, prin pensionare, formulată de procurorul-șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Gorj. Dacă propunerea va fi înaintată președintelui României, Vasile Popescu va părăsi instituția pe care o conduce din anul 2004. Șeful DIICOT Gorj a acceptat să facă declarații despre decizia pe care a luat-o, în exclusivitate pentru Gorjeanul.
”Am ca activitate 15 ani la Inspectoratul Silvic Gorj, ca și consilier juridic, deci în actuala Direcție Silvică, până în 1993. După aceea am intrat în procuratură, sunt procuror post-decembrist, am 23 de ani de procuratură și mi-am început cariera la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești, unde am profesat timp de un an, după care am venit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, patru ani, ca procuror anchetator, criminalist. Ulterior am trecut la Parchetul Județean, tot procuror criminalist, tot pe anchetă, până în anul 2004. La Parchetul Județean m-am ocupat strict numai de anchete, cazurile de omoruri, era atunci corupția în competența Parchetului Județean și tot așa până în 2004, când s-a înființat DIICOT. Din 2004 și până în prezent sunt procuror șef al DIICOT Gorj”, a precizat Vasile Popescu. Procurorul-șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Gorj a reușit să prindă mulți infractori în ultimii ani, punând accent pe dosarele de criminalitate organizată. ”Nu pot să identific un dosar anume, dar sunt dosare mari instrumentate, sunt dosare de infracțiuni informatice, le scot din calcul pe cele cu omorurile și mica corupție când eram la județ. Sunt dosarele mari de criminalitate informatică, un dosar cu 43 de inculpați, finalizat în 2014. Actualmente, inculpații se află în curs de executare, unii au și executat pedepsele, unii s-au sustras, sunt în America de Sud, unul prin state. După aceea sunt dosarele cu evaziune fiscală, trafic de droguri, la noi sunt dosare complexe, dar am avut și dosare simple, cu pornografie infantilă, trafic de droguri cu un singur inculpat, pe care organele noastre ierarhice le încadrează la mica infracționalitate. La noi se pune accentul pe dosarele de criminalitate organizată. Se pune accent din ce în ce mai mare pe chestiunile de terorism, la noi nu a apărut. Sunt chestiuni specifice nouă, adică infracțiuni de care ne ocupăm, sunt în stricta noastră competență și facem fel de fel de cursuri ca să știm ce facem într-o situație de criză. Eu mai am dosare în lucru și acțiuni de făcut până la final. Va fi o despărțire grea de colegi, ca la orice etapă în viața omului, ca la orice profesie. Este o schimbare, dar cei care rămân trebuie să continue”, a mai declarat șeful DIICOT. Acesta susține că nu dorește să lucreze ca avocat, în perioada în care se va afla la pensie. ”Nu mă duc să prestez ca avocat, adică să fac lobby infractorilor? Eu nu sunt de principiul acesta, să merg dintr-o tabără în alta, deși puteam să fac asta fără probleme că eu am grad de procuror de înaltă curte și puteam să trec direct, fără examen, cum au trecut și alții. Nu e în intenția mea. Nu o să plec din județ. Cei care au avut de-a face cu noi de regulă se feresc, deci nu îmi e teamă. E treabă de profesie. Ca și jurnalistul, jurnalistul e exact ca și procurorul, dezvăluie anumite lucruri despre unul, despre altul”, a încheiat Vasile Popescu.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here