Exces de zel! Amendat cu 500 de lei când ducea gunoiul la ghenă

2705

Situație incredibilă pentru un localnic din municipiul Motru care s-a trezit amendat chiar lângă ghena de gunoi. Bărbatul coborâse din bloc să arunce resturile menajere, când a fost observat de un polițist că nu poartă masca de protecție. Amenda a fost de 500 de lei, dar motreanul a contestat-o în instanță și a reușit să scape de plata ei.

Incidentul s-a petrecut astă-primăvară, pe Calea Tismanei din Motru. „În motivarea plângerii sale, reclamantul a arătat că, în data de 26.03.2021, ora 16.20, a mers să ducă, la containerul de gunoi situat în apropierea locuinței, resturile menajere, iar masca pe care o avea asupra sa s-a rupt și nu a mai putut să o poarte pe față. A mai arătat reclamantul că distanța de la locuință până la containerul de gunoi era de câțiva metri și că sancțiunea amenzii este nejustificată deoarece nu putea prevede că masca de protecție se va desface”, a se arată în plângerea motreanului care a solicitat, în instanță, exonerarea de la plata amenzii.

Amendă înlocuită cu avertisment
Judecătoria Motru a admis, în toamnă, plângerea contravențională și a înlocuit amenda cu avertisment, considerând că sancțiunea aplicată nu este proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite.
„Luând în considerare împrejurările în care a fost săvârșită fapta, respectiv petentul se afla în imediata vecinătate a locuinței sale, instanța apreciază că sancțiunea avertismentului ar fi proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, fiind mai potrivită realizării scopului general al aplicării unei sancțiuni contravenționale, acela de a atrage atenția contravenientului asupra faptei săvârșite și de a-l determina să respecte dispozițiile legale. În acest sens, instanța reține și conduita procesuală a petentului, care a recunoscut săvârșirea faptei contravenționale, dar în contextul existenței unui caz fortuit, această atitudine, de recunoaștere parțială, formând convingerea instanței că petentul a înțeles importanța purtării măștii faciale, că nepurtarea măștii nu este conduita obișnuită a petentului și că a fost o faptă izolată”, a motivat instanța.

„Amendă excesivă”
Nemulțumită de această decizie, Poliția Gorj a formulat apel, explicând că „sancțiunea aplicată prin actul constatator respectă cerințele art.5 alin.5 din OG 2/2001, respectiv proporționalitatea în raport cu gradul de pericol social”. IPJ a mai susținut că „sancțiunea aplicată a fost în cuantumul minim prevăzut de lege” și că astfel „petentului i s-a acordat clemență din partea agentului constatator”. În plus, „înlocuirea amenzii cu avertisment nu constituie o sancțiune contravențională aptă să îl responsabilizeze pe petent în ceea ce privește conduita sa viitoare”, a mai precizat IPJ Gorj.
La rândul său, motreanul a depus întâmpinare prin care a solicitat să se respingă apelul ca nefondat invocând faptul că „nu toate măștile de protecție sunt bine făcute, iar acestea se desfac, așa cum i s-a întâmplat pe o distanță de 3-4 metri”.
Săptămâna trecută, Tribunalul Gorj a respins apelul Poliției Gorj și a menținut soluția primei instanțe, considerând că nu se justifică amenda dată. „(…) intimatul petent nu a purtat masca de protecție, însă era în imediata apropiere a locuinței sale, în zona recipientelor de colectare a gunoiului menajer unde nu se aflau mai multe persoane. Așadar, este evident că, prin fapta săvârșită, petentul nu a pus în pericol grav viața și sănătatea semenilor, împrejurare în care aplicarea unei amenzi de 500 lei, în cuantumul minim prevăzut de lege, apare ca fiind excesivă. Pe de altă parte, la dosar nu există niciun înscris din care să rezulte că intimatul petent a mai fost sancționat pentru același gen de faptă contravențională”, se arată în sentința definitivă a Tribunalului Gorj.
I.IRINOIU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here