Excavatoarele miniere din Motru, în moarte clinică

1234

Retehnologizarea în carierele Complexului Energetic Oltenia lasă de dorit, în aceste unităţi lucrându-se cu utilaje vechi de câteva decenii, cu tehnologie depăşită şi cu inovaţii muncitoreşti menite să ţină în viaţă excavatoarele miniere ajunse în moarte clinică. La UMC Lupoaia există cinci astfel de excavatoare depăşite, unul fiind dezmembrat şi utilizat doar pentru piesele de schimb. Situaţia nu e mai bună nici la UMC Roşiuţa, unde circuitele de benzi sunt fără role şi tronsoane. Asta în condiţiile în care, în vara anului trecut, CEO da de ştire investiţii masive la acest capitol, numai peste Lupoaia anunţându-se investiţii de 750.000 de lei, care, din păcate, nu s-au realizat nici în prezent.

Noul Contract Colectiv de Muncă al CEO, semnat la începutul acestei săptămâni, are un capitol adresat sănătăţii şi siguranţei în muncă. Aici, conducerea companiei se obligă să asigure condiţii de siguranţă pentru angajaţii din minerit şi energie, asta implicând investiţii în retehnologizări, în special în carierele care încă lucrează cu utilaje învechite şi depăşite. Cert este că anul trecut, CEO a investit ceva bani pentru repararea şi modernizarea unor excavatoare de mari dimensiuni, dar, deşi s-au cheltuit, în fapt, lucrările au fost realizate de mântuială, spun muncitorii care zilnic sunt obligaţi să facă fel de fel de inovaţii pentru a pune în mişcare utilajele. Conducerea carierelor miniere preferă să anunţe şefia CEO că totul este în ordine la acest capitol, pentru a nu suferi repercusiuni dacă structura va fi obligată la cheltuieli semnificative.

Atelierele mecanice, cu scule casate de la subteran
Problemele pornesc nu numai de la utilajele mari, ci şi de la cele mici care nu pot fi reparate de mecanicii care nu au scule uzuale pentru a face aceste operaţiuni. În atelierele celor două cariere se lucrează cu instrumente uzate şi casate, aduse de la subteran, chiar şi ciocanele fiind un lux. De altfel, şi atelierele arată ca după război, deşi au fost promisiuni că vor fi modernizate anul acesta, dar până acum nu s-a întâmplat nimic. Echipele au fost şi ele fărâmiţate, realizându-se grupuri de zece mecanici completate cu lipitori de afişe ca şefi de grupă.

antonie danielAdresă la Antonie pentru atelierul mecanic
Conducerea Diviziei Miniere a fost informată de liderii sindicali, printr-o adresă, în legătură cu aceste probleme legate atât de atelierele mecanice, cât şi de utilajele îmbătrânite. Se aşteaptă acum un răspuns favorabil, Daniel Antonie fiind aşteptat la faţa locului pentru a vedea cu ochii lui, cum lucrează mecanicii care nu mai ştiu cum să facă funcţionali mastodonţii din fier din carierele din Motru. Deşi, respectivii sunt meseriaşi, reuşind să inoveze utilajele de multe ori, nu mai au cu ce să pună în practică o idee genială.
Nicu Bunoaica, lider sindical la UMC Lupoaia, aşteaptă astfel un răspuns de la directorul Antonie, la adresa făcută la finalul anului trecut.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here