Examenul trichineloscopic, obligatoriu! – 50.000 de porcine, sacrificate în Gorj în luna decembrie

553

Medicii veterinari din judeţ lucrează la foc continuu pentru efectuarea examenelor trichineloscopice pentru zecile de mii de porcine ce sunt sacrificate în această perioadă în gospodăriile gorjenilor.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, Nicolae Călescu, estimează că în această perioadă vor fi sacrificate în judeţul nostru aproximativ 50.000 de porcine. “Estimăm că circa 50.000 de porci vor fi sacrificaţi în Gorj, la fel ca şi anul trecut. Noi suntem pregătiţi, medicii veterinari deja lucrează cu program prelungit pentru efectuarea examenelor trichineloscopice. În pieţele din judeţ, respectiv Târgu-Jiu, Novaci, Rovinari şi Motru preţul unui astfel de examen este de 9 lei, iar la circumscripţiile sanitar-veterinare, adică la medicii concesionari din teritoriu, preţul minim porneşte de la 10 lei. Gorjenii trebuie să ştie că dacă o probă se pozitivează, adică medicul veterinar depistează un caz de trichineloză, iar ulterior, vedem că porcina în cauză era identificată de către noi, deci băgată în baza de date, omul poate face dosar de despăgubire şi va primi o sumă de bani pentru porcul respectiv, în urma unei anchete efectuată de o comisie”, a declarat Nicolae Călescu.Conducerea DSVSA Gorj atrage atenţia asupra importanţei efectuării examenului trichineloscopic pentru porcii sacrificaţi în gospodării şi a cumpărării de carne şi produse de origine animală produse numai în unităţi autorizate / înregistrate sanitar veterinar. Deţinătorii de animale care sacrifică porcine în preajma Crăciunului sunt rugaţi să se adreseze medicului veterinar de liberă practică de pe raza localităţii. Obligatoriu se vor aduce probe concludente (muşchi pilier diafragmatic si muşchi intercostali) şi crotalia. “Practic, se asigură o siguranţă pe întreg judeţul şi toţi proprietarii de porcine ce vor fi sacrificate vor putea efectua examenul trichineloscopic. Programul de lucru va fi, de asemenea, unul prelungit. Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella Spiralis, medicii veterinari recomandă cetăţenilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate, precum şi din locuri, spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar-veterinar”, a precizat şeful DSVSA Gorj.

Recomandări pentru comercializarea porcilor în târguri
Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile non-profesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitar-veterinare. Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. Târgul de animale trebuie să fie autorizat şi supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, medicul veterinar responsabil trebuie să facă examinarea animalelor care se doresc a fi vândute şi verificarea documentelor eliberate de medicul veterinar la plecarea spre târg. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri. Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora, fiind interzisă şi vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la “samsari”, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar.
Izabella Molnar

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here