Examen de capacitate preoţească în Mitropolia Olteniei

375

Arhiepiscopia Craiovei organizează în luna martie a anului curent o nouă sesiune a examenului de capacitate preoţească. Examenul se va desfăşura în perioada 4-5 martie 2014, la Centrul de restaurare, conservare, patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova.

La examen pot participa absolvenţi ai Facultăţii de Teologie, Specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, fii duhovniceşti eparhiilor sufragane Mitropoliei Olteniei, cu binecuvântarea chiriarhului locului. Candidaţii pot fi căsătoriţi sau necăsătoriţi, iar în urma examenului promovat pot solicita timp de un an de zile, un post vacant de preot; dacă în această perioadă nu sunt numiţi într-un post de preot, trebuie să repete examenul de capacitate. Depunerea dosarelor se va face la Centrul Mitropolitan din Craiova, Biroul de Învăţământ, Catehizare şi Activităţi cu tineretul, în perioada 17-28 februarie 2014, achitându-se suma de 200 lei pentru înscrierea la examen. Dosarul va conţine următoarele documente: cerere către I.P.S. Dr. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei pentru înscriere la examen, binecuvântarea ierarhului de care aparţine, recomandarea preotului duhovnic, copii ale documentelor de studii (diplomă de licenţă şi foaia matricolă), adeverinţă medicală, curriculum vitae, cazier judiciar şi dovadă de la centrul eparhial că nu are impedimente canonice la hirotonie.
Examenul de capacitate preoţească va debuta în data de 4 martie, cu examenul scris la Dogmatică, Misiologie şi Administraţie parohială, examen pe care îl vor susţine toţi candidaţii, şi examenul oral la Teologie Liturgică, Omiletică, Catehetică şi Muzică Bisericească, pentru candidaţii din Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului şi Strehaiei şi Episcopia Slatinei şi Romanaţilor. Miercuri, 5 martie, candidaţii din Arhiepiscopia Craiovei vor susţine examenul oral la Teologie Liturgică, Omiletică, Catehetică şi Muzică bisericească. Candidaţii care obţin o medie mai mare de 9,00 pot solicita timp de doi ani de zile un post vacant de preot; dacă în această perioadă nu sunt numiţi într-un post de preot, trebuie să repete examenul de capacitate. Media generală de promovare a examenului de capacitate este de cel puţin 7,00, cu nici o notă sub 6,00 la probele examenului.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here