Eveniment religios şi artistic – Icoanele lui Iosif Keber, la Muzeul de Artă Târgu Jiu

443

DSCN4862În sălile de expoziţie ale parterului Muzeului de Artă Târgu Jiu, ieri, s-a vernisat o manifestare culturală de suflet – Expoziţia retrospectivă de Icoane şi Proiecte de pictură bisericească Iosif Keber.

Prima de acest gen şi de mare amploare găzduită de capitala Ţării lui Brâncuşi, aşa cum s-a exprimat poetul Viorel Gârbaciu, directorul general al Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu, unul dintre organizatorii manifestării şi, totodată, editorul Catalogului expoziţiei retrospective Iosif Keber.

„Imnul Învierii” din zeci de glasuri

L-a început, aşa cum cerea tradiţia, moderatorul vernisajului, Viorel Gârbaciu, l-a invitat pe un preot care a cerut permisiunea să cânte „Imnul Învierii”, fiind urmat şi de cei prezenţi, ca într-un glas, din care cităm refrenul: „Hristos a Înviat din morţi/ Cu moartea pre moarte călcând!/ Şi celor din morminte/ Viaţă dăruindu-le!”. Apoi, părintele a încheiat: „Dumnezeu să binecuvânteze această manifestare deosebită dedicată Icoanei – ca fereastră spre Absolut. O fereastră spre Dumnezeu. Să vă simţiţi ca într-o anticameră a Împărăţiei lui Dumnezeu. Cristos a Înviat!” Superbe pricesne a cântat şi solista cu glas îngeresc – Angelica Mirea.

Canonizarea Sfântului Irodion şi Zilele Gorjului – 2011

De la Viorel Gârbaciu am mai aflat că zilele de 1-2 şi 3 Mai sunt zile covârşitoare pentru un eveniment unic în viaţa spirituală, în viaţa creştină în Gorj şi în Ţara lui Brâncuşi pentru că duminică, pe 1 Mai, la Mănăstirea Lainici a fost canonizat, deci sanctificat unul dintre marii slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române, care prin faptele sale a trecut în rândul Sfinţilor, la exact 111 ani de la intrarea sa în viaţa veşnică, Sfântul Cuvios Irodion, care mai bine de 41 de ani fusese stareţ al Mănăstirii Lainici. Iar prăznuirea sa se va face în fiecare an în ziua de 3 Mai. Consiliul Judeţean Gorj şi preşedintele său, Ion Călinoiu, a hotărât ca Zilele Gorjului, altădată serbate în luna octombrie, să DSCN4867aibă loc în această perioadă. Cu participarea Mitropoliei Olteniei au avut loc, în Sala Maură a Palatului Administrativ, două simpozioane. Unul dedicat turismului ecumenic, iar altul personalităţii, vieţii şi faptelor Cuviosului Irodion, la care au participat nume sonore ale teologiei româneşti: Dr. Ion Rizea şi Părintele Calist, de la Mănăstirea Lainici. Aseară, pe esplanada din faţa Palatului Administrativ s-a prezentat un film documentar despre Sfântul Irodion, plus un recital de pricesne şi colinde Pascale.

Retrospectiva – o minune!

Despre importanţa acestei minuni – Expoziţia retrospectivă de Icoane şi Proiecte de pictură bisericească a vorbit cu elocvenţă prof. univ. dr. Ion Mocioi, cel mai bun cunoscător al lui Iosif Keber. Un pictor eminamente religios, căruia i-a dedicat o carte şi mai multe eseuri. Tot domnia sa fiind artizanul şi fondatorul Muzeului Iosif Keber, unde se află şi colecţia, în fapt, Secţia de carte de Artă donată Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” şi Secţia Muzeul Memorial Iosif Keber. Extrem de competentul şi profesionistul discurs al prof. univ. dr. Ion Mocioi va face obiectul unui articol pe care-l vom însera în paginile Gorjeanului, în zilele viitoare.

Keber – apreciat de Brâncuşi

Majoritatea vorbitorilor au apreciat că lucrările – Icoane şi Proiecte de pictură bisericească – sunt foarte bine întreţinute, iar prof. univ. dr. Vasile Fuiorea, preşedintele Filialei UAP Gorj, a promis organizarea unor simpozioane, expoziţii şi alte proiecte culturale dedicate păstrării memoriei şi cunoaşterii vieţii şi operei pictorului Iosif Keber, unul apreciat cum se cuvine de însuşi marele Brâncuşi.

Titanul de la Hobiţa se afla la Târgu Jiu, prin anii 1937-38 şi a participat la sfinţirea Bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, a cărei pictură a fost realizată de către Iosif Keber, acela care a introdus în răsăritul Europei pictura neobizantină, comparându-l cu un celebru pictor occidental.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here