Eveniment naţional la Târgu-Jiu! Sabia pandurului Tudor, acasă după 195 de ani

566

Gorjenii de toate vârstele au ocazia pe tot parcursul acestei săptămâni să viziteze sabia lui Tudor Vladimirescu. Expoziţia va fi deschisă până duminică seara la Muzeul Judeţean de Istorie “Alexandru Ştefulescu”.

Evenimentul “Sabia lui Tudor Vladimirescu – Acasă după 195 de ani” a fost organizat de către autorităţile locale, acţiunea făcând parte din seria de manifestări dedicate împlinirii a 610 ani de atestare documentară a oraşului Târgu-Jiu. La expoziţie sunt aşteptate să participe grupuri de turişti din întreaga Oltenie, evenimentul coincizând cu săptămâna elevilor din programul “Şcoala Altfel”.
sabie tudor vladimirescu (1)“Trăim un moment istoric acum când sabia lui Tudor Vladimirescu se întoarce la Târgu-Jiu după 195 de ani. Mă bucur că în acest an sărbătorim 610 ani de la atestarea documentară a oraşului Târgu-Jiu şi că, în această perioadă, am derulat şi vom derula o serie întreagă de evenimente foarte importante, pe diferite domenii de activitate. (…) Pot să spun că prezenţa la Târgu-Jiu a sabiei lui Tudor Vladimirescu a trezit un interes foarte mare în toată Oltenia şi, fiind Şcoala Altfel în această săptămână, oraşul nostru va avea parte de o prezenţă masivă din punct de vedere al turismului, sute de copii din întreaga Oltenie fiind prezenţi la Târgu-Jiu. Aceştia vor vizita în mod special sabia, Muzeul Judeţean, cât şi Ansamblul Monumental Calea Eroilor al lui Constantin Brâncuşi. Practic, îmi doresc ca de acum încolo, administraţia oraşului Târgu-Jiu să organizeze o asemenea expoziţie din 5 în 5 ani, poate din 10 în 10 ani, pentru că este foarte important ca tineretul, copiii din oraşul nostru, să cunoască istoria acestor ţinuturi”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu.

sabie tudor vladimirescu (2)Inscripţii chirilice şi orientale
Sabia lui Tudor Vladimirescu a fost adusă la Târgu-Jiu de la Muzeul Naţional de Istorie al României. În aceste zile, în oraşul lui Brâncuşi este prezent şi un delegat de la Muzeul Naţional. “Sabia datează din anii 1861-1862, iar foarte multe despre aceasta nu se cunosc. Ea a fost dăruită lui Tudor Vladimirescu de către ţarul Rusiei, Tudor Vladimirescu participând între 1866-1912 la războiul ruso-turc. Sabia are inscripţionat numele lui Tudor Vladimirescu în litere chirilice, iar pe revers sunt trecute o serie de caractere orientale, sabia fiind realizată într-un atelier din Imperiul Otoman, probabil la Damasc. Sabia este de categoria tezaur, are şi o semnificaţie artistică pe lângă cea istorică, mânerul este deosebit de decorat şi sperăm ca această sabie să fie vizitată de cât mai mulţi tineri şi elevi, cu prilejul săptămânii «Şcoala Altfel». Sabia rămâne la Târgu-Jiu timp de o săptămână şi va fi deschisă pentru vizitare până duminică după-amiază. (…) A fost folosită de Tudor Vladimirescu şi în anii Revoluţiei de la 1821-1822. Nu a mai fost scoasă din Muzeul Naţional. La sfârşitul lui 2014, începutul lui 2015, Muzeul Naţional de Istorie al României a organizat o expoziţie cu arme din patrimoniul propriu, unul dintre elementele centrale fiind şi sabia lui Tudor Vladimirescu. (…) A fost adusă la Târgu-Jiu cu o maşină specială de valori. Valoarea istorică şi cea artistică sunt mai importante decât valoarea financiară”, a precizat muzeograful bucureştean Florin Georgescu.

sabie tudor vladimirescu (4)Oficialităţile judeţene, la deschidere
La deschiderea oficială de ieri a evenimentului au participat şi autorităţile judeţene, care au subliniat importanţa unei asemenea acţiuni pentru zona Gorjului. “Sabia lui Tudor Vladimirescu este un simbol şi un popor trebuie să aibă simboluri. Pe lângă altele foarte importante care există în judeţul nostru, şi sabia lui Tudor Vladimirescu este un obiectiv care trebuie să trezească în noi anumite sentimente. Mă bucur că sabia s-a întors la Târgu-Jiu şi sper că va fi vizitată de foarte mulţi elevi”, a declarat prefectul judeţului Gorj, Gheorghe Paraschivu.
Despre însemnătatea unei asemenea arme a vorbit şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu: “Recunosc faptul că un astfel de eveniment constituite pentru fiecare dintre noi, dincolo de emoţia legată de istoria locală şi de istoria naţională, înseamnă un eveniment care ar trebui să stea la baza organizării altora, similare, care s-ar putea constitui oricând în centre de atracţie pentru cei care vor să vizite judeţul Gorj şi municipiul Târgu-Jiu. Puţini dintre noi realizează ce înseamnă să ai aproape de tine sabia uneia dintre cele mai importante personalităţi ale istoriei locale cu implicaţii în istoria naţională, dar cu siguranţă în momentul în care o vom vedea în faţă vom încerca să trimitem gândurile şi cunoştinţele pe care le avem în acele vremuri, care poate au însemnat pentru România începutul istoriei moderne. Prin aşa ceva putem arăta ţării întregi cât de important este Gorjul, ce istorie bogată are judeţul nostru şi să arătăm că prin astfel de evenimente putem deveni un centru turistic, cultural şi istoric”.
sabie tudor vladimirescuVizitatorii care vor dori să admire impresionanta sabie a lui Tudor Vladimirescu vor achita o taxă de 8 lei la intrarea în Muzeul Judeţean din Târgu-Jiu. Expoziţia este susţinută şi cu alte bunuri culturale cu caracter istoric, cu documente şi fotografii despre Tudor Vladimirescu, puse la dispoziţie de către reprezentanţii Arhivelor Naţionale Gorj. Unele dintre documente sunt fie în scriere chirilică, fie în alfabet latin.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.