Eveniment editorial – NOVĂCEANUL cultural și pastoral, în anul CENTENARULUI MARII UNIRI

500

Doi oameni cu suflet mare se îngrijesc de apariția publicației lunare independente NOVĂCEANUL. Este vorba de scriitorul Constantin Dârvăreanu și adjunctul domniei sale Prof.univ.dr. N. Vințanu, deopotrivă eseist și povestitor cu har.

Numărul pe luna mai 2018 prezintă pe prima pagină “Zilele Culturii novăcene”, dar și sobrul documentar de suflet: “Novaciul – a fost și a rămas încă un cuib renumit de păstori”.

Poetul Alexandru Delu Oprițescu scrie un inspirat poem “Urcatul oilor la munte” din care reproducem catrenul: „//E graiul muntelui ce cheamă/ Spre Rânca, stâni și spre izvoare,/ E dulcea regăsire calmă,/ Ce dinspre vârf aduce-o boare//”.

Curând, o bucată de stâncă se va transforma într-un Monument închinat rarei specii de păstrăv – Lostrița, care va fi o atracție turistică. Așa o descrie bunul cunoscător al locurilor și tradițiilor novăcene – Prof.univ.dr. N. Vințanu în calda însemnare “Lostrița vine în Fântâna de la Primărie”.

Nu chiar tot românul s-a născut poet, dar se pare că novăcenii da. Alexandru Delu Oprițescu mai semnează poemul “Trăinicii”, însoțit de Lucia Silvia Podeanu cu a sa “Armindenoi”, Ion Florea – “Codrule bătut de vânt” și Ion C. Duță cu o „Doină novăceană”.

Pagina a treia nu poate fi povestită, fiindcă conține două acide radiografii cu diagnostice  grave pentru societatea contemporană: “Câte Românii avem” de Constantin Dârvăreanu și „Despre supremul bine” al Prof.univ.dr. N. Vințanu una mai caustică și mai cu talent așternută pe hârtie decât cealaltă.

În vreme ce la București mai marii țării se ciondănesc de mama focului pentru interese personale, o elevă din clasa a XII-a din Chișinău – Lucia Stegărescu mai trage nădejde și scrie minunatul poem “Măicuța”, al cărei catren final este: “//Mă poartă marea prin cuvinte/ Dar eu le spun ca și-nainte:/ Un singur vis, mamă, m-apasă,/ Să vii și să mă iei acasă!//”

Parcă într-un ciclu dedicat evenimentelor premergătoare Marii Uniri de la 1918, Prof.univ.dr. N. Vințanu rememorează istoria în al domniei sale eseu omagial: „1916 – Tragedia din Valea Scăriței”.

Poetul Ion Florea revine cu poemul „Așchie de dor”, iar cartea „Bucătăria muichii”, apărută la Editura Armonii Culturale din Iași, a 11-a a scriitorului Ion C. Duță este recenzată de Prof. Otilia Giurca. Din bogatul sumar mai reținem una caldă – “Elevii noștri – mândria noastră” de prof. Otilia Giurca și alta rece – “Distrugeri de arhive ale instituțiilor gorjene”, de Cristian Grecoiu. “Urcarea oilor la munte în Italia” – autor Prof.univ.dr. N. Vințanu, pagina “Ciobani vestiți – Nicu Gheorghițoiu”, de C. Dârvăreanu și “Cântece de-o viață… LUCREȚIA CIOBANU”, de Prof.dr. Vasile Bebeșelea Sterp – Sibiu, încheie consistentele pagini de cultură și istorie adevărată ale publicației ”NOVĂCEANUL”.

Revistă frumoasă, cinste cui te-a scris!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.