Eveniment editorial – De 101 ori, echilibru în NOVĂCEANUL

1307

Gata cu sărbătoarea împlinirii a 100 de apariții fără întrerupere a publicației lunare independente NOVĂCEANUL. O mână de oameni harnici, talentați și pricepuți de la Novaci – ori cu obârșii novăcene – au depășit suta de apariții și au toate motivele să fie mândri de izbânzile domniilor lor.

Cum Poșta Română a mai avut și ea dreptul la odihnă, eu comentez în puține cuvinte numărul apărut în luna Noiembrie. Voi aminti doar că editorialul semnat de scriitorul și Redactorul șef al revistei, Constantin Dârvăreanu, se intitulează, firesc, „În prag de Mare Sărbătoare”, iar pe prima pagină mai semnează Prof. Alina Ramona Țicu, Director al Liceului Teoretic Novaci, care consemnează Ziua Internațională a drepturilor copilului și Ziua toleranței.
„Dureri de Țara mea” este poemul lui Ion C. Duță și autorul meu preferat, Prof.univ. dr. Nicolae Vințanu, căruia-i spun din inimă un „La mulți ani!”, glosează pe tema „Sfârșit de noiembrie”.
Același Nicolae Vințanu ne atrage atenția că „Norii războiului vin iar în jurul nostru”. Sper, din tot sufletul meu de optimist incorigibil, să nu fie așa. „Continuăm…” este promisiunea lui Constantin Dârvăreanu. Mai aflăm și că lucrările pentru reabilitarea drumurilor din stațiune Rânca nu se vor opri. Nici Piața orașului Novaci nu este uitată, modernizarea – cu lucrările aferente – fiind în stadiul de licitație, semne clare că primarul orașului Novaci, Dr. ing. Dumitru Leuștean, e un bun gospodar al urbei ce se aseamănă cu stațiunile elvețiene.
În acest număr, regretatului poet Ion Florea i se publică poemele: „Într-o seară” și „Lângă poartă”, dar și bijuteria „Însemnare”, din noul volum de poezie și proză aflat în lucru.
Lăudabila inițiativă a cărturarului și editorului Constantin Dârvăreanu – „Oameni care au fost”, continuă cu un nou episod în care-i nemurește pe: Conf.univ.dr. Ion Chiriac, Diplomatul jurist Constantin Flitan, ing. Ion S. Leuștean, Pictorul Ion Mohora și Generalul maior medic Virgiliu Răduțescu.
General (R)Dr. Ion Staicu oferă Novăceanului povestirea domniei sale „Între ape și cer”, ce face parte din „Povești adevărate”, vol. I, Punctul Zero, Brașov 2021. Prezenți în cadrul Programului ERASMUS, elevii Liceului teoretic Novaci (au fost) la stagii de pregătire practică în Malaga (Spania), după cum ne relatează aceeași Prof. Alina Ramona Țicu.
Neobositul căutător în colecții și arhive Cristian Greconiu ne face o competentă și aproape completă prezentare în „”Comuna Novaci în anul 1942”. Apoi, ca de la poet generos la scriitor generos, Ion C. Duță recenzează volumul „Pași peste timp” al prolificului autor Constantin Dârvăreanu.
Fiind și critic, precum un ecologist, Prof.univ.dr. Nicolae Vințanu ne descrie cu vădită nemulțumire că „La Fântâna din Plăieț este iarăși gunoi”. În ale sale „Repere monografice”, Constantin Dârvăreanu descrie Moșia Novaci și ne readuce în memorie studii și cercetări în Carpații Meridionali ale geografului francez Emmanuel de Martonne și ale academicianului român Ion Conea.
Pagina a VIII-a este dedicată regretatului poet și prozator novăcean Ion Florea, cu un fel de poemă în proză „Latorița și Lotrul”, scrisă cu mult har, în anul 1966, datată 6 august.
Cum mai ziceam, numărul 101 al publicației NOVĂCEANUL strălucește prin echilibru, completat cu dragoste de poporul român și de limba română.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here