Eveniment de combatere a abandonului școlar – Dezbatere națională, la Târgu-Jiu! Șeful cancelariei primului-ministru și miniștrii Familiei și ai Educației vor fi prezenți!

1008

În această dimineață, de la ora 10:00, Universitatea ,,Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu va găzdui prima dezbatere din cea de-a doua serie a programului naţional pentru reducerea abandonului şcolar ,,Pactul Pentru Tineri”, eveniment organizat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

La evenimentul de la Târgu-Jiu va fi prezent și Mihai Ghigiu, șeful cancelariei primului-ministru, coordinator al comitetului interministerial pentru combaterea și prevenirea abandonului școlar.
În cadrul dezbaterii, Ghigiu va susținea un speech și va comunica celor prezenți progresul pe care comitetul l-a realizat până în prezent și care este planul pentru perioada următoare. ,,Vin din mediul academic și trebuie să recunosc că educația îmi este oarecum aproape de suflet. Cred că fără educație nu ai oameni pregătiți să facă față provocărilor acestui secol sau ale secolului următor”, a declarat Mihai Ghigiu.
Totodată, la dezbatere va participa și Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Oficialul va comunica măsurile luate de Ministerul Familiei pentru a reduce și preveni abandonul școlar. Alături de aceasta va fi și Ligia Deca, ministrul Educației care va aduce în discuție proiectele de legi ale educației, care au ca obiectiv combaterea abandonului școlar în România.

România, statul din UE cu cea mai mare rată a abandonului școlar
,,La nivelul Uniunii Europene, România rămâne statul cu cele mai mari probleme în acest domeniu dintre toate ţările membre: cea mai mare rată a abandonului şcolar, cea mai mare rată de părăsire timpurie a şcolii şi cel mai mare număr de mame minore. Potrivit datelor Eurostat, în 2022, ponderea tinerilor români care au părăsit devreme sistemul de educaţie şi formare a fost de 16%, pe când media Uniunii Europene a fost de 10%. (…) Rezultatele tangibile ale primei etape a programului naţional Pactul Pentru Tineri trebuie să ne motiveze să depunem eforturi sporite în continuare, mai ales acum când România se află la o răscruce în care se intersectează multiple direcţii şi provocări. Ne confruntăm cu problematica mamelor minore (suntem fruntaşi în clasamentul european, dar nu în sensul bun), cu consumul de substanţe interzise (fenomen ce pare desprins parcă dintr-un film), ducem lipsă de personal calificat, în timp ce migraţia forţei de muncă calificată ia amploare. Până când? Până unde? Vorbim încă prea puţin despre implicaţiile şi efectele secundare ale abandonului şcolar, din diferite motive. Poate că atunci când vom înţelege că aceste efecte ale abandonului şcolar afectează întreaga ţară, întregul ecosistem, cu implicaţii economice, demografice sau chiar sociale, nu vom mai avea nevoie de campanii de conştientizare”, a declarat Cristina Chiriac, preşedinta CONAF.
Cele şase dezbateri judeţene anterioare, organizate în Iaşi, Piatra Neamţ, Botoşani, Bacău, Vaslui, Deva, au permis o mai bună înţelegere a specificului problemelor şi s-au concretizat prin identificarea unui set de măsuri înglobat într-un raport tehnic, măsuri care pot sprijini combaterea, prevenirea şi chiar reducerea abandonului şcolar, fie că vorbim de măsuri normative, programe guvernamentale sau neguvernamentale.

Autorități naționale și locale, prezente
Evenimentul CONAF de astăzi, de la Târgu-Jiu, este organizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi UNICEF. Pe lângă miniștrii care și-au anunțat prezența, la dezbatere vor participa și autoritățile locale și județene, iar în calitate de speaker vor fi următorii: Cristina Chiriac – preşedintă CONAF, Cosmin Pigui – primar Peştişani, Roxana Mânzatu – secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Evaluare Integrată şi Monitorizarea Programelor Finanţate din Fonduri Publice şi Europene, Florin Nicolăiţă – comisar şef Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova, Marcela Mrejeru – inspector şcolar general Gorj, Ionuţ Ciubotaru – vicepreşedinte pentru dezvoltarea afacerilor OMV, Hildegard Brandl – lider al proiectului Antreprenoreşti – Adoptă un Sat şi al Asociaţiei Ţara Faină, vicepreşedintă CONAF, Luminiţa Costache – specialist educaţie UNICEF, Ania Nedelcu – Fundraising Manager World Vision România.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here