Eveniment cultural – NOVĂCEANUL continuă să surprindă!

408

O publicaţie lunară, cum este revista NOVĂCEANUL, iese de sub tipar, uneori, cu întârziere. Şi totuşi, îşi trece pe frontispiciu data apariţiei, De data aceasta, 29 octombrie 2015, deşi cred că n-ar trebui s-o facă.

Are subiecte, de interes comunitar, dar şi general. Plus condeieri de marcă precum redactorul şef – scriitorul Constantin Dârvăreanu – şi Prof.univ.dr. N. Vinţanu. Ultimul poate fi apreciat şi cel dintâi, prin originalitate şi capacitatea de a găsi noi şi noi subiecte chiar dacă titlul „Ou de dinozaur găsit în Valea Scăriţei?” (bogat ilustrat!) este, după cum se vede cu semnul întrebării. Profesionistul N. Vinţanu aduce argumente, dar le mai aşteaptă şi pe ale altor specialişti. Ca articol de bază avem „A cincea ediţie a schimbului de experienţă dintre Liceul teoretic Novaci – România şi Liceul Richefeuille – Franţa. Constantin Dârvăreanu ne anunţă că „Pentru prima dată în istoria Şcolii Pociovaliştea s-a introdus un sistem de încălzire termică (pleonasmul nu-mi aparţine) prin instalarea unei centrale moderne”.
Cu 55 de ani în urmă s-au petrecut două evenimente importante pentru oraşul Novaci de atunci şi cel de acum. Acelaşi Constantin Dârvăreanu semnează nişte însemnări de inimă sub titlul „Nostalgii de toamnă”, ca absolvent al primei promoţii a Liceului Novaci. Şi tot domnia sa consemnează scurgerea în crugul vremii a „55 de ani de la inaugurarea Casei de Cultură Novaci” – ilustraţiile bogate fiind din acea mult hulită pe nedrept epocă, o clădire impunătoare şi astăzi, un fel de Catedrala Mântuirii Neamului, de această dată prin cultură! Pe atunci, învăţământul şi cultura erau respectate. Nu ca acum.
Iar pentru că are şi aşa ceva aflăm că <<Ansamblul folcloric „Nedeia” (a participat) la Festivalul Mărginenilor de la Boiţa, Sibiu>>. Prof. Otilia Jurcă face o convingătoare „Pledoarie pentru lectură”.
Colectivul de redacţie are un cult pentru eroii neamului şi evident, pentru personalităţile locului cărora le dedică: „Pagini de istorie locală” şi o pagină despre „General Virgil Răduţescu”, completată cu însemnările comemorative şi omagiale „A mai dispărut o mare valoare a Novaciului”, dedicat dispariţiei renumitului medic novăcean Gică Dinescu.
Înainte de Marea Învălmăşeală din Decembrie 1989, majoritatea revistelor literare aveau şi câte o rubrică de sport. Aşa. De pildă, la Luceafărul o semna prozatorul bolnav de metaforită Fănuş Neagu. Mai sec, reporterul D. Constantin consemnează, cu amănunte şi toate datele, victoria echipei locale de fotbal C.S. Novaci – Unirea Bolboşi 7-2.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here