În organizarea Instituţiei Prefectului Judeţul Gorj, Consiliului Judeţean Gorj, Primăriei municipiului Târgu Jiu şi, bineînţeles, a Ligii Culturale „FIII GORJULUI” din Bucureşti, Timişoara şi de pretutindeni, între 20-23 iunie 2014 s-a desfăşurat complexul de manifestări „Zilele FIILOR GORJULUI” în judeşul de obârşie.
Acasă, ca la mama acasă
Cu o plecare din Bucureşti niţel mai întârziată, gorjenii au ajuns la Colegiul naţional „Tudor Vladimirescu” vineri mai pe la orele 18,15. Cazaţi în internatul Colegiului „Tudor”, după ce elevii intraseră în vacanţă, acolo au servit şi mesele de la cantina elevilor, cele de dimineaţă şi de seară – în compania mai multor artişti de la Ansamblul „Maria Lătăreţu”, al şcolii populare de Artă, struniţi de directorul artistic – valorosul artist instrumentist porf. Ştefan Popescu şi a interpretului de muzică populară Victor Tiţa şi a două tinere interprete talentate.
Reculegeri şi rugăciuni la mânăstirile Cămărăşeasca şi Târgu Logreşti
Despre istoriile celor două mânăstiri îmi voi propune să scriu cu un alt prilej. Mai ales că Mânăstirea Cămărăşeasca a fost desfiinţată de regimul comunist, clădirile sale fiind folosite până prin 1989 drept sediu al CAP-ului. Refacerea mănăstirii şi locuinţele măicuţelor au fost construite după 1990, iar din 1994-96 biserica are preot şi slujbe şapte zile pe săptămână.
La ambele mânăstiri, măicuţe ghizi ne-au introdus în poveştile şi istoriile zbuciumate ale acestor lăcaşe de cult. S-au aprins lumânări pentru cei răposaţi din familiile gorjenilor de pretutindeni, dar şi lumânări şi rugăciuni către bunul Dumnezeu pentru gorjenii cei vii.
Faţă de alţi ani, suzrpriza zilei de sâmbătă a contituit-o programul divers şi eliminarea de către organizatorii locali a tradiţionalei şi, probabil, cel puţin deocamdată, renunţarea la întâlnirea Fiilor Gorjului cu autorităţile locale la Sala Maură.
Regal artistic şi cultural datorat elevilor şcolilor din Bustuchin
Aflat într-o vervă desoebită, primarul comunei Bustuchin – Ion Ciocea – le-au oferit membrilor Ligii Culturale FIII GORJULUI un amplu spectacol. Mulţumindu-le Preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Dr.ing. Ion Călinoiu, care este şi preşedinte de Onoare al Ligii culturale „FIII GORJULUI”, dar şi preşedintelui executiv al FIILOR GORJULUI, jurnalistul Alexandru Păsărin pentru alegerea Bustuchinilor ca punct de mare interes pentru itinerarul din anul 2014 al gorjenilor de pretutindeni. Totul pe o scenă impunătoare, pe un platou betonat, în imediata apropiere a râului Amaradia. Este incredibil cum de vreun an şi jumătate, patru profesori de la Şcoala de Artă Târgu Jiu – director general interimar prof. Viorel Gârbaciu – cu numai câteva ore, în fiecare zi de miercuri, au reuşit să modeleze din cruzii elevi nişte veritabili artişti.
Întreg spectacolul a ţinut preţ de vreo trei ore, dansatorii cei mici şi rar mai mari, dar în costume populare, interprete şi interpreţi fără trac au stârnit foarte adesea ropote de aplauze. Nu au lipsit nici momente de teatru adevărat, jucat de micuţii actori, dar şi recitaluri de dans modern. Evident, în apropierea imediată existau şi o Sală de sport, un teren de fotbal ale cărui vestiare sunt în construcţie. La plecare, oaspeţii şi-au împărtăşit la microfon impresiile lor despre cele văzute. Gorjeanul scriitor Marin Voican Ghioroiu, în plus, şi-a însoţit frumosele gânduri de specialist în domeniul muzical – domnia sa fiind un apreciat compozitor – de interpretarea unor cântece gorjeneşti vechi, parcă, de când lumea.
Înainte de a urca în cele două autocare cu care gorjenii de pretutindeni s-au deplasat prin judeţ, primarul Ion Ciocea i-a invitat pe oaspeţi să viziteze o Grădiniţă cu orar prelungit din mediul rural, ca şi Liceul tehnologic Bustuchin.
Imn pentru Domnul Tudor, în Câmpia Soarelui din Padeş
O scrută, dar succintă alocuţiune evocatoare a Zaverei de la 1821 a prezentat Prefectul judeţului Gorj, Alin Vasile Văcaru, prin care şi-a exprimat recunoştinţa faţă de aceia care şi-au jertfit viaţa pentru ţară şi interesele naţionale. Luându-şi soarta în mâini şi scriind istorie. Şi cuvântul preşedintelui Consiliului Judeţean gorj, Ion Călinoiu, a fost cuprinzător, presărat cu citate din proclamaţia Domnului Tudor scrisă la Tismana şi citită la Padeş către pandurii săi acum 193 de ani.
Despre personalitatea Domnului Tudor din Vladimiri a rostit calde cuvinte şi Alexandru Păsărin, preşedintele Ligii culturale FIII GORJULUI din Bucureşti, Timişoara şi de pretutindeni. Idealurile proclamaţiilor de le Padeş şi Islaz fiind actuale şi astăzi, unind gorjenii şi naţia română pentru prosperitatea celor obidiţi atunci şi necăjiţi încă şi astăzi.
Istoricul şi universitarul dr. Gheorghe Nichifor a ţinut o prelegere, plină de noutăţi documentare şi istorice despre evenimentul de la 1821 şi rostul Zaverei, Răscoalei ori Revoluţiei, ce a premers Revoluţia de la 1848, în modernizarea statului Ţara Românească, în fapt a României de atunci şi de-a pururi.
Actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” – Titu Eugeniu, rolul lui Tudor şi Cristinel Dobran, căpitanul de panduri Dumitru Gârbea, plus momentul actoricesc evocator şi spectacolul Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului”, având-o ca principală interpretă de muzică populară pe Roxana Croitoru – vedetă naţională la numai 14 ani! -, toate inedite faţă de alţi ani au încântat numerosul public.
În ultimele două zile ale întâlnirilor gorjenilor de acasă cu cei de pretutindeni surpriza a fost prezenţa îndrăgită a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, prof.univ.dr. Nicolae Mischie, a doamnei doctor Sanda Mischie şi a unui nepoţel al domniilor lor.
După masa festivă de la restaurantul „Rebeca”, gorjenii şi-au urat la bună vedere pe 28 septembrie 2014, la Bucureşti.
Ion Predoşanu
Cind ne mai intilnim in 2014?