Eveniment artistic şi omagial – Lansarea albumelor din ciclul Acasă la gorjeni, semnate de Teodor Dădălău: „FLORIN ISUF – Omul şi Opera”, „TRAIAN – micul meu fotograf”, 2015

394

Ca să nu mă dau atoateştiutor, recunosc totuşi că proiectul Acasă la gorjeni conţine albume semnate numai de Teodor Dădălău. De unde şi până unde îşi arogă o instituţie culturală acest proiect sau, mă rog, directorul ei, nu mai contează şi, oricum, nu am ştiinţă. În acest ciclu au mai apărut şi alte albume, iar despre cel consacrat regretatului imens pictor şi grafician Florin Isuf s-a mai scris în Gorjeanul.

N-am priceput legătura dintre manifestările GorjFest 2015 şi faptul că lansarea celor două albume omagiale deschid oficial acest Festival Internaţional de Arte Vizuale. Cu o Tabără Internaţională GorjFest – 2015 ce a avut loc la Peştişani şi festivitatea de închidere a ei taman la Săcelu?!
La Săcelu, oricum nu am ajuns. Că tot nu fusesem invitat. Dar să revin la manifestarea dedicată celor doi artişti – Florin Isuf şi Traian Dădălău-Brăiloiu – ambii cu aripi frânte. Mult prea devreme, img086pe când avea frageda vârstă de 17 ani şi puţin până la majorat. Despre amândoi artiştii omagiaţi a vorbit cald, blând şi competent – aşa cum îl ştie toată lumea pe poetul, publicistul, fabulistul şi epigramistul Nicolae Dragoş. Un om şi un artist al cuvântului scris, dar şi vorbit. Domnia sa fiind un orator desăvârşit, având şi meritul de a-i fi cunoscut pe cei doi artişti omagiaţi. La fel de ales s-a dovedit a fi şi scurta intervenţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu.
img087Despre albumul „TRAIAN – micul meu fotograf”, Editura REVERS, din Craiova – 2015, au scris mai multe nume în paginile doldora de fotografii, inclusiv criticul de artă Alice Dinculescu, oameni de cultură de la Chişinău şi chiar subsemnatul. Cu promisiunea de a reveni asupra albumului, cer permisiunea de a reda deocamdată un fragment scris de un craiovean ce le-a înţeles cel mai bine. Pe Traian, pe Theodor şi crearea Albumului:
„Traian avea ochi geniali de artist. Tot ce vedea el şi tot ce fotografia ţin de stranietatea ghicită a unei armonii pe care poţi s-o cauţi în cine ştie ce prestabilire, pe care poţi s-o găseşti (fără să fie acolo) într-o proporţie care operează în codul secret al unui trandafir.”
Este vorba de o extraordinar de inspirată Prefaţă semnată de Constantin Barbu, scriitor craiovean de mare valoare şi eminent eminescolog.
Mă opresc aici şi-l rog pe acela ce deţine copright-ul albumului „Traian – micul meu fotograf” să-mi permită, într-un număr viitor să reproduc în totalitate Prefaţa. Pentru că merită!
Ion Predoșanu

2 COMENTARII

  1. Maestre Predo, n-ai cum sa nu pricepi legatura dintre deschiderea Gorjfest si cele doua albume ptr. ca, atat festivalul, cat si albumele in memoriam, au acelasi autor, despre care scrii, Teodor Dadalau. GorjFest, care a implinit anul acesta 26 de ani, n-ar exista daca Doru, cum il alinta amicii, n-ar exista. Ti-o spune unul care a participat de cateva ori la aceasta actiune si voi fi onorat sa fiu selectat si ptr alta editie. Nu stiu ce e acolo, la Gorj cu actul de cultura, dar in ceea ce priveste GorjFest pot sigur sa-mi spun parerea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here