Pe o vreme ploioasă şi deci câinoasă, chiar dacă temperaturile de afară erau primăvăratice, prezenţa a vreo 25-30 de privitori la un vernisaj e mare lucru. Micuţa, dar cocheta sală expoziţională ce poartă numele regretatului pictor cărbuneştean Florin Isuf s-a dovedit neîncăpătoare. În tradiţia Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, păstorit de scriitorul Ion Cepoi, ciclul de expoziţii ROMÂNI DIN DIASPORA e mult mai vechi. De regulă, expuneau artişti români din Basarabia(Republica Moldova), dar acum trei ani a mai expus şi pictorul român stabilit în America – celebrul Ion Nicodim.
Să ne înţelegem, Târgu Jiul nu se poate lăuda cu prea multe săli expoziţionale. Şi totuşi, Sala Florin Isuf nu face o concurenţă neloială Galeriei de Artă a Municipiului, aflată în grija Filialei Gorj a Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti din România. Chit că rămâne de neînţeles absenţa oricărui membru al cunducerii respectivei filiale din parohia pictorului Vasile Fuiorea.
Desopre evenimentul în sine s-au pronunţat, aproape ca la un cenaclu de pictură ori de arte plastice, mai mulţi participanţi. Începând cu gazda, scriitorul şi directorul centrului – Ion Cepoi. Cu un glas blajin şi aplecat asupra importanţei evenimentului artistic. Pe care-l apreciem drept o reuşită.
Cu critici, cele de început niţel cam negativiste, a cuvântat excelentul orator şi poet conf.univ.dr. Ion Popescu Brădiceni, de la Universitatea „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu. Aprecierea că pictorul Ion Manta ar reprezenta un curent nou – hiperealismul – mi s-a părut, şi nu doar mie, cam deplasată. Fără să se constituie într-o contrareplică, mi-a mers la suflet aprecierile profesorului, pictorului şi graficianului Marin Colţan. Cel care a schimbat tonul, căci, nu-i aşa, cel mai adesea tonul face muzica, aprecia profundul realism şi aplecare spre viaţa cea de toate zilele. Alţii au comparat lucrările de grafică cu grafitti, dar cei mai numeroşi vorbitori au recunoscut talentul de portretist al pictorului Ion Manta. Unul care-i şi scriitor şi eseist, autor de cărţi, ceea ce împrăştie semnele de întrebare asupra felului sau modului în care se descură fostul student al Facultăţii de Arte Plastice a Universităţii Timişoara, în penultimul sfert de veac al secolului trecut. A onorat cu prezenţa domniei sale şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu. Un om cu imens bun simţ, ce recunoaşţte cu exagerată modestie că nu se pricepe la artă şi cultura nu-i domeniul de care se ocupă la CJ Gorj. Să recunoaştem, oameni ca domnia sa sunt din ce în ce mai rari. A opinat că, din păcate, Târgu Jiul nu are săli de expoziţie pe măsura talentelor din Gorj şi ale oaspeţilor din străinătate – români sau nu – care expun aici. Şi pentru că domnul Ciprian Florescu i-a ridicat mingea la fileu, cum se spune-n tenis, omul de aleasă cultură Ion Cepoi a venit cu o replică pozitivă. Scriitorul Ion Cepoi a recunoscut că primăria municipiului Târgu Jiu are şi proiectul, dar şi banii necesari construirii unui Centru expoziţional modern în Urbea lui Brîncuşi. Problema ar fi doar aceea că nu se cunoaşte când vor fi aprobaţi acei bani necesari ridicării acestui edificiu atât de necesar.
ION PREDOŞANU