Evaziune la Peştera Muierii! Opoziţia din Baia de Fier a cerut în Consiliul Local anchetarea cumnatului şi a vecinului primarului

1267

În şedinţa extraordinară de Consiliu Local de la finalul lunii trecute, unul dintre aleşi a cerut anchetarea celor care se fac vinovaţi de evaziune la Peştera Muierii, locaţie aflată în subordinea acestui organism de conducere locală. Totul după ce, la peşteră nu se eliberează bilete de intrare, dar se încasează bani de la turişti. Acest lucru a fost făcut public, pe internet, într-o filmare a unui grup care a vizitat peştera pe 27 august a.c. O parte dintre consilieri îi acuză astfel de evaziune pe Valer Lunculescu, cumnat al edilului local Dumitru Turbăceanu, casier angajat la peşteră, şi pe ghidul peşterii, Valentin Duboiu, vecin al primarului. De altfel, încasările din 2012 la peşteră erau, potrivit aleşilor, de peste şase miliarde de lei vechi, iar în 2014 au scăzut la jumătate.

DSC00427Cei 13 consilieri din Baia de Fier au fost de acord, la şedinţa extraordinară din ultima zi a lunii august, cu luarea unor măsuri cu angajaţii Peşterii Muierii, care s-ar face vinovaţi că pentru grupurile care vizitează locaşul nu se dau bilete, dar se încasează bani. Inclusiv primarul Dumitru Turbăceanu a fost de partea aleşilor care au cerut să se spele obrazul instituţiei de ruşinea apărută pe internet, turiştii filmând momentul în care ghidul peşterii le-a luat banii, i-ar fi umilit, dar nu le-a dat nici un bilet nici măcar la finalul vizitei.
Mai mult, consilierii au solicitat, în aceeaşi şedinţă, să se pună în aplicare hotărârea de CL din 2014, prin care se stabilise să se achiziţioneze la peşteră porţi electronice prin care intrarea turiştilor să fie monitorizată strict.

pestera_muierii_7Sancţionaţi cu 10% din salariu!
În ceea ce priveşte suspiciunile legate de evaziunea fiscală care planează asupra vecinului edilului local, ghid al peşterii, care şi-a băgat 250 de lei în propriul buzunar numai de la grupul care l-a filmat, acesta ar putea fi sancţionat doar cu 10% din salariu. Mai exact, acestuia i se va tăia doar 80 de lei din salariu, în timp ce el a încasat numai o dată triplul acestei sume.
În ceea ce priveşte casierul, cumnat al edilului local, acesta ar putea scăpa de sancţiuni, pe motiv că ghidul şi-ar lua asupra lui toată răspunderea. Lunculescu este casierul primăriei de mai bine de un deceniu, de anul trecut repartizându-i-se şi încasările de la peşteră.
Mutarea nu a fost una pozitivă pentru bugetul comunei, deoarece încasările au scăzut la trei miliarde de lei vechi anual, faţă de peste şase înregistrate în 2012. Primarul a dat însă vina pe turiştii puţini veniţi la peşteră şi nu pe subordonaţii săi, când i s-a reproşat asta de către aleşii locali.
A.Stoica

2 COMENTARII

 1. Am avut în weekend proasta inspirație să vizitez Peștera muierilor.
  Domnul Valentin Duboiu ghidul montan care ne-a întâmpinat la intrarea în peșteră ne-a admonestat pentru întârzierea de cinci minute și a încercat să ne reamintească atât mie cat și celorlalți vizitatori acest aspect pe toată durata turului susținând ca „dansul nu este preot sa ne ierte, dansul e ghid montan”. Tot pe durata turului a susținut ca nu am plătit deși nu am intrat in peștera prin efracție ci am agreat sa plătim la sfârșitul vizitei pentru a nu mai întârzia grupul.
  Pe parcursul vizitei stimatul domn a ținut să precizeze grupului de copii școlari aflat desemnea in peștera că „înăuntru deși se cheamă Peștera muierilor nu sunt muieri care să Facă curat”. Tot acest domnul le-a comunicat copiilor ca „dacă au plăcerea de a folosi telefonul pentru poze, aceasta plăcere ca si la femei se plătește înainte. (???)
  La sfârșitul turului, am fost efectiv blocați in peștera si lăsați sa ieșim pe rând unul câte unul pentru a verifica biletele plătite. Am plătit pentru aceasta vizita 10 RON si a primit in schimb un bilet cu ștampila muzeului județean ” Aurelian Sacerdoteanu” in valoare de 4 RON. (!!!!!)
  Pe lângă comportamentul deviant al acestui domn Duboiu care ne reprezintă patrimoniul nostru al tuturor, constat si din articolul de mai sus ca deține si un comportament evazionist bine cunoscut. Din păcate întâmplarea mea este foarte recenta iar articolul de mai sus se pare ca nu a avut un ecou prelungit ținând cont ca domnia sa in continuare percepe bani nejustificați si umilește turiștii in mod gratuit.
  ma bucur sa pot contribui si eu cu aceasta experiența la scăderea veniturilor comunei deoarece voi tine sa împărtășesc evenimentele petrecute tuturor. Nu de alta dar banii percepuți turiștilor de buna credința nu sunt directionați către protejarea monumentului ci ajung in buzunarul unor astfel de indivizi .
  Mi-a fost sila ca sunt roman..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here