Evaluarea Națională 2021. Elevii pot sublinia cuvinte și pot face desena figuri geometrice

393

Elevii pot sublinia pe text la proba de Limba română și/sau maternă, fără a se considera semn particular. De asemenea, la figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor, precum și realizarea unor figuri geometrice în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor. Sunt doar câteva dintre precizările făcute într-o adresă privind redactarea lucrărilor scrise din cadrul Evaluării Naționale, trimisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare.

O precizare importantă se referă la timpul de lucru pentru fiecare probă scrisă. ”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare, conform prevederilor art.17 alin (10) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale”, se arată în adresa Ministerului Educației, în care apar, de asemenea, mai multe precizări privind modul de redactare a lucrărilor: ”La proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. La proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă În marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontala a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect. La proba de limba română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază. La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul II poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor”.

Probele scrise încep pe 22 iunie
Reamintim că astăzi este ultima zi de cursuri pentru elevii de clasa a VIII-a. Potrivit calendarului de desfășurare a Evaluării Naționale în anul școlar 2020-2021, prima probă a examenului, cea la Limba și literatura română, se va desfășura pe 22 iunie, fiind urmată, pe 24 iunie, de proba la Matematică și pe 25 iunie de cea la Limba și literatura maternă. Primele rezultate ale Evaluării Naționale vor fi afișate pe 29 iunie, până la ora 14.00, iar eventualele contestații vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 16.00-19.00, și pe 30 iunie, în intervalul orar 08.00-12.00. Contestațiile candidaților vor fi soluționate până pe 4 iulie, când vor afișate rezultatele finale ale examenului. Pentru absolvenții învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină/au prezentat valori ale temperaturii peste limitele admise în ziua desfășurării probelor sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu au putut finaliza/participa la probele evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, se va organiza o etapă specială a Evaluării Națională, la care se vor putea înscrie în perioada 28 iunie – 2 iulie. Candidații înscriși la această etapă specială vor susține proba scrisă la Limba și literatura română pe 5 iulie, proba la Matematică pe 6 iulie, iar cea la Limba și literatura maternă pe 7 iulie. Primele rezultate vor fi afișate pe 9 iulie, la ora 12.00, contestații se vor putea depune în aceeași zi, în intervalul orar 14.00 – 20.00, iar rezultatele finale vor fi afișate 12 iulie, după ora 12.00. Candidaților care au participat la una sau mai multe dintre probele de examen, dar care nu au putut finaliza examenul li se recunosc probele desfășurate în perioada 22—25 iunie 2021.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here