Evaluarea Națională 2020, Aproape 200 de note, contestate

586

În Gorj, 199 de lucrări de la Evaluarea Națională urmează să fie recorectate ca urmare a faptului că notele puse de către profesori au fost contestate de către candidați. Majoritatea s-au declarat nemulțumiți de nota de la Limba și literatura română, dar nici rezultatele la Matematică nu i-au încântat pe toți. Notele finale vor fi afișate în acest weekend.

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Gorj, după afișarea rezultatelor inițiale ale Evaluării Naționale, la nivelul județului nostru s-au depus 199 de contestații, dintre care 112 la Limba și literatura română și 87 la Matematică. Conform metodologiei, fiecare lucrare contestată va fi reevaluată și notată de câte doi profesori. Evaluarea lucrărilor de examen se va face ,,cu respectarea strictă a baremului”, pe baza unui punctaj pe scara 1-100; se vor acorda 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete și 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor va stabili nota prin împărțirea la 10 a punctajului obținut de elev, fără rotunjire, și o va trece pe lucrare. În cadrul etapei de contestații, notele puse după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. Dacă se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie, formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. Nota finală reprezintă media aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori, fără rotunjire. Nota finală este trecută pe lucrare de către președintele comisiei, în prezența profesorilor evaluatori, și este înregistrată în catalogul evaluării naționale. Nota de la contestații este definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota primită inițial. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de elev la proba respectivă. Candidații vor afla dacă vor primi sau nu o notă mai bună după recorectarea lucrărilor sâmbătă, 27 iunie, când, conform calendarului, vor fi afișate rezultatele finale ale Evaluării Naționale.
Reamintim că, înainte de contestații, la nivelul județului Gorj s-au înregistrat 2154 de medii mai mari sau egale cu 5, iar șase dintre candidați au reușit să obțină nota maximă la ambele discipline de examen. Este vorba despre absolvenți de la Școala Gimnazială Bărbătești, Școala Gimnazială ,,Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, Școala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu” Târgu-Jiu, Liceul Tehnologic Turceni, Școala Gimnazială ,,Gheorghe Tătărescu” Târgu-Jiu și Școala Gimnazială ,,Sfântul Nicolae” Târgu-Jiu. Alți 385 de candidați au obținut medii cuprinse între 9.00 și 9.97.

Au început înscrierile la sesiunea specială
Săptămâna aceasta, absolvenții de gimnaziu care nu au putut participa la Evaluarea Națională, se pot înscrie la sesiunea specială a examenului, organizată de Ministerul Educației și Cercetării.
La această sesiune vor putea participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină sau cei care nu au participat în prima sesiune din alte motive medicale. Etapa de înscriere a candidaților se va încheia pe 26 iunie, urmând ca probele să se desfășoare în zilele de 29 iunie (Limba și literatura română), 30 iunie (Matematică) și 1 iulie (Limba și literatura maternă). Primele rezultate se vor afișa pe 2 iulie, eventualele contestații vor putea fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 14.00 – 19.00, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 iulie, după ora 12.00.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here