Evadatul din Scriitopia – Cu expoziţia de „Ex libris Elvira Godeanu” şi la Drobeta Turnu Severin

473

„Deschidem ziua de festival cu o expoziţie inedită – EX LIBRIS, Elvira Godeanu, concepută şi promovată de artişti inimoşi de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu.
Colecţia de artă vizuală reuneşte 100 de lucrări în stil ex-libris, tehnici grafice în numele Centenarului, realizate cu şi despre destinul unei mari românce – actriţa Elvira Godeanu care tutelează cu privirea ei electrizantă şi cu valoarea europeană a talentului ei – aşezământul cultural Târgu-Jian. Mai multe despre expoziţia de faţă – ne vor detalia organizatorii şi susţinătorii acesteia veniţi special la Severin.” (Mihaela Mirea)
Şi uite că după vernisările la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, la Teatrul de Stat „I.D. Sârbu” din Petroşani, a urmat expunerea celor 100 de ex-librisuri – dedicate celor o sută de ani de la formarea statului naţional unitar român, sub coroana regală a lui Ferdinand Întâiul (1918-2018), dar în rezonanţă cu acest uriaş eveniment patroanei spirituale a Teatrului Dramatic din Târgu-Jiu “Elvira Godeanu” – la Cetatea Medievală a Severinului.
De data aceasta ideea, proiectul, iniţiativa aparţinând toate omului de cultură şi artă George Drăghescu, s-a bucurat de o receptare conform aşteptărilor poate cu un plus la capitolul organizării şi participării publicului severinean. Curatoarea expoziţiei: artista plastică Larisa Mindoiu, o doamnă de o deosebită sensibilitate şi de o inteligenţă probată pe parcursul evenimentului, a subliniat încărcătura conotativă a manifestării.
Sub emblema Revistei „Ceaşca de cafea”, s-au adunat să admire expoziţia poetul şi prozatorul Viorel Mirea, directorul Direcţiei de patrimoniu istoric şi turism cultural Drobeta Turnu Severin, Cosmin Brehuţă, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, criticul de artă Dan Şalapa, doamna Mihaela Mirea ş.a. Expoziţia de ex-librisuri s-a bucurat de contribuţia poetico-muzicală a maestrului la violoncel Mircea Suchici, autor al unor compoziţii de înalt rafinament stilistic şi imaginaţie artistică după poemele poeţilor gorjeni desigur de la foarte cunoscuţi în sus pe o scară gradată a valorii textelor semnate de ei. Recitalul suchician a smuls – pe cuvânt de onoare – ropote de aplauze, iar câteva televiziuni „glocale” i-au filmat evoluţia perfectă, care a transformat violoncelul într-un instrument zeiesc.
Dar să nu uit: evenimentul-vernisaj fusese inclus în Festivalul „Maluri balcanice” (ediţia I), căci a reunit grupuri vocale şi ansambluri din Bulgaria, Grecia, Serbia, România. Doi scriitori din Drobeta Turnu Severin, Victor Rusu şi acelaşi Viorel Mirea, şi-au lansat cărţile – despre care mă voi exprima critic cu proximul prilej – şi totodată încă un număr din revista „Terra Grifonis”, despre care iarăşi voi reveni cât de curând (anul III, nr.1/2018, 44p.).
Noi, târgujienii, am dăruit severinenilor numere proaspete din „Ceaşca de cafea”, „Confesiuni”, „Portal Măiastra”, „Miracol de Brădiceni”, „Caietele Columna” şi – spre nesurpriza noastră – s-au epuizat instantaneu dimpreună desigur cu albumul Ex-libris Elvira Godeanu, scos de George Drăghescu în colecţia „Ceaşca de cafea”, la Editura C.J.C.P.C.T. Gorj, sub egida T.D. „E.G.” Târgu-Jiu, cu contribuţia unor specialişti în domeniu precum: Marian Dobreanu, Cristi Ianza, Aurelian Iulius Şuţă, Vasile Pleşa, Larisa Mindoiu, Valer Neag, Mircea Suchici, Florin Ularu, Andreea Medar şi cu o postfaţă semnată de subsemnatul, Ion Popescu-Brădiceni, apărută, iniţial, în „Gorjeanul”.
Ion Popescu-Brădiceni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here