#EuroscolaRO2018 – MAI INFORMAT, MAI SĂNĂTOS, MAI EUROPEAN!

74

Elevii Colegiului Național “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, coordonați de doamnele profesor Velțan Elena și Dragotă Teodora, au inițiat campania de informare: MAI INFORMAT, MAI SĂNĂTOS, MAI EUROPEAN, în parteneriat cu ISJ GJ, Ambulatoriul Spitalului Județean Gorj, Consiliul Județean Gorj. Aceasta își propune să pună în valoare realizările și impactul asupra cetățenilor comunității noastre ale Proiectului de Reabilitare, Modernizare și Echipare a Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență, realizat de Consiliul Județean Gorj pe axa prioritară 3. Astfel, un nou moment din campania de promovare a proiectului, s-a desfășurat în centrul orașului în data de 21.08.2018. Una din acțiuni a fost: Pulsul orașului ce a presupus montarea de panouri pe care cetățenii să scrie impresiile și sugestiile vizavi de serviciile oferite de Ambulatoriul Spitalului Județean Gorj. Cu sprijinul Ambulatoriului și al Crucii Roșii Gorj a fost montat un cort în zona centrală, unde s-au asigurat servicii medicale gratuite, investigații primare (tensiune, glicemie), alături de personalul Ambulatoriului. Elevii au avut astfel parte de o lecție deschisă despre ce înseamnă a fi cadru medical. S-au oferit pliante pentru informarea populației și s-a realizat un sondaj de opinie, prin aplicarea de chestionare locuitorilor orașului, dar și on-line pe website-ul proiectului. Treasure Hunt a fost o altă acțiune derulată începând cu ora 13.00, în aceeași zi, care a implicat organizarea unei competiții, desfășurate pe echipe, cu rolul de a conștientiza oamenii de importanța sănătății fizice și psihice și de existența în orașul nostru a Ambulatoriului dotat cu toată aparatura necesară. Competiția a stârnit ingeniozitatea, creativitatea, perspicacitatea, dar mai ales spiritul de echipă al participanților. Am început prin a organiza o serie de checkpoint-uri în cele mai importante puncte ale orașului, având ca destinație principală Ambulatoriul Spitalului Județean Gorj. În această competiție au participat zece echipe, formate din câte trei persoane. Echipele au plecat la câte două minute diferență, pentru a nu exista momente de haos. Prima probă a fost pentru iubitorii de enigme, iar cea de-a doua a avut ca temă alimentația, unde echipele au trebuit să facă legătura dintre suc și cantitatea de zahăr pe care acesta o conține. La următorul checkpoint, echipajele au fost supuse la puțin sport: concurenții au trebuit să sară coarda timp de un minut. La ultimul punct de pe traseu, jucătorii au aflat răspunsul corect la enigmă, în caz că nu îl găsiseră. După o așteptare de aproximativ 45 de minute, primul echipaj a ajuns la linia de finish, dar concursul nu se terminase. Clasamentul a fost realizat în funcție de punctajele obținute la fiecare probă, timpul fiind irelevant. Echipa câștigătoare a fost cea intitulată “Lupii”, aceasta fiind premiată cu mere, pentru a încuraja un stil de viață mai sănătos. Câțiva din elevii participanți și-au exprimat opiniile:

Tuvene Alexia
“M-am bucurat că am putut face parte din echipa organizatorilor, deoarece de-a lungul anilor am fost de partea participanților. După ce am dat startul, timp de 40 de minute am așteptat cu sufletul la gură echipa care urma să termine prima traseul și am fost un pic invidioasă pe ei, deoarece așteptarea a fost destul de plictisitoare. Toate echipele s-au descurcat extraordinar, au înfruntat timpul care îi presa, căldura care îi încetinea, au trecut cu brio toate probele, care nu au fost chiar atât de ușoare, dar cel mai mult mi-a plăcut cum se încurajau reciproc, lucru rar întâlnit la competiții.”

Prunescu Bogdan
“Treasure hunt-ul a fost o activitate care a scos copiii din lumea virtuală și i-a făcut să își dezmorțească mintea și corpul. Ceea ce a contat cel mai mult a fost faptul că participanții s-au distrat.”

Predescu Radu
“M-am bucurat foarte tare pentru echipa câștigătoare, cărora, pentru a încuraja un stil de viață mai sănătos, le-au fost oferite ca premii, pe lângă medalii, mere și am informat cetățenii orașului nostru despre serviciile Ambulatorului Gorj. Cel mai mult mi-a plăcut la această activitate faptul că am putut să fiu alături de cei mai buni prieteni ai mei, cu care am petrecut o zi extraordinară, pe care cu siguranță nu o voi uita niciodată.”

Popescu Bianca
“Treasure Hunt-ul organizat de echipa Euroscola CNTV a fost, pentru mine, ca și organizator, o experiență cu mult mai frumoasă decât mi-aș fi putut imagina. Toată lumea și-a dat interesul, iar participanții s-au implicat trup și suflet. Proba propusă de mine, la care am și asistat, a fost cea sportivă, unde concurenții trebuiau să sară coarda maxim un minut. Ceea ce li se lua în calcul erau numărul de sărituri și secundele. Nu mă așteptam ca participanții să se prezinte într-un număr atât de mare, mai ales într-o zi așa de călduroasă de august. Mă bucur că am ocazia să particip la un astfel de proiect și mai ales să organizez un concurs care să le stârnească oamenilor din orașul meu interesul pentru sănătate și servicii de sănătate de calitate.”
C.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here