Europeni pe piața interculturală a muncii

423

În perioada 14 – 18 Iulie 2014 trei membri ai Asociaţiei Smart Educational Projects au participat la Kristianstad, Suedia, la cea de-a doua întâlnire a Parteneriatului de Învățare Grundtvig cu titlul Europeans on the intercultural labour market (GRU-13- C-LP-376-GJ-RO). Parteneriatul face parte din Programul „Învățare pe tot Parcursul Vieții” și este cofinanțat din fonduri europene de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Asociaţia Smart Educational Projects este coordonatorul acestui proiect, având ca parteneri: Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Lunds Universitetet (Suedia), Institute of Entrepreneurship Development (Grecia), Enaip Toscana Formazione e Lavoro (Italia), Studium Jezyka Polskiego dla Cudzoziemcow Uniwersytetu Lodzkiego (Polonia).
Proiectul își propune să crească capacitatea celor care vor să muncească în străinătate de a accesa locuri de muncă calificate şi de a se adapta mai rapid cerinţelor de pe piața europeană a muncii, adresându-se în egală măsură și angajatorilor care vor să se familiarizeze cu practicile firmelor europene în domeniul managementului de personal.
Prima zi a întâlnirii de lucru a debutat cu prezentarea raportului realizat de echipa suedeză în urma centralizării rezultatelor chestionarelor aplicate de parteneri.
WP_001911Chestionarul a vizat identificarea nevoilor de formare ale membrilor grupului țintă cu privire la accesarea unui loc de muncă, dar și cerințele angajatorilor.
Au urmat materialele prezentate de echipele din Italia, Suedia, România și Polonia despre caracteristicile, rolul și modul de scriere corect al unui CV și al unei scrisori de intenție. Au fost prezentate de asemenea, interviuri de angajare cu exemple de bună practică și erori frecvente comise de aplicanți. Fiecare partener a expus caracteristicile pieței muncii din țara sa și au fost făcute comparații între piețele muncii din statele partenere.
Ultima parte din programul zilei a fost alocată cunoașterii experienței personale a unui imigrant în Suedia, o tânără româncă, actualmente angajată a instituției partenere suedeze, ce se bucură de o reală apreciere în cadrul echipei, dar căreia primele luni petrecute în căutarea unui loc de muncă în altă tară, cu o altă limbă și o altă cultură a muncii, i-au creat reale probleme
Cea de-a doua zi a reuniunii a fost alocată unei vizite de studiu în care partenerii proiectului au vizitat comunitatea locală pentru a înțelege modul de viață și de muncă al suedezilor. A fost vizitată și localitatea Åhus cu fabrica de votcă Absolut, o emblemă pentru comunitatea locală cu o importantă implicare economică.
În ultima zi a mobilității a fost vizitat Absolut museum din Kristinstad pentru a înțelege evoluția acestei afaceri în timp și importanța ei pentru comunitatea locală.
Au fost stabilite ultimele detalii privind termenele și sarcinile fiecărui partener pentru perioada următoare.
Informaţiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar A.N.P.C.D.E.F.P şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.
Laura Dițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here