Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu și Ambasadorii Juniori ai CNTV au sărbătorit împreună de 1 Mai

1636

Vineri, 1 Mai 2020, s-a mai scris o pagină în istoria lungă de 130 de ani a Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, într-o perioadă în care CNTV trăiește vremuri istorice din cauza evenimentelor care se întâmplă la nivel mondial, consecința fiind închiderea porților școlii. Așadar, „Tudor” a fot nevoit să-și închidă porțile temporar, dar noi nu l-am lăsat singur. Cu toate că elevii și profesorii avuseseră pregătit în luna mai un calendar cu o serie de evenimente menite să marcheze împlinirea celor 130 de ani de excelență, de performanță, de istorie, de tradiție, de… „Tudor”, Pandemia COVID-19 a oprit orice acțiune fizică să se întâmple. Activitatea tuturor a continuat însă, cum era și firesc, în mediul on-line. În luna noiembrie CNTV se înscrisese într-un program propus de UE, prin care alături de alte 14 școli din țară, ne-am angajat să câștigăm titlul de „Școală Ambasador a Uniunii Europene”. Programul încă se derulează, urmând să se încheie odată cu Ziua Europei, pe 9 mai. În această perioadă Ambasadorii Juniori sustinuți de Ambasadorii Seniori au desfășurat o serie de activități (on-line în ultimele două luni) care să ne aducă această titulatură, un cadou minunat făcut „Tudorului” la aniversarea celor 130 de ani.
Revenind la ziua de vineri, s-a întâmplat ceva ce era deja programat să se întâmple în data de 13 martie. Ambasadorii Seniori lansaseră în luna decembrie invitații tuturor europarlamentarilor români de a ne vizita, iar dl Marian-Jean Marinescu (vicepreședinte al grupului PPE în PE și coordonator Comisia TRAN al grupului PPE) acceptase, însă Starea de Urgență a oprit orice acțiune să se întâmple. Întâlnirea s-a produs totuși în mediul on-line. Astfel, timp de o oră și jumătate, live pe rețeaua de socializare Facebook, Juniorii au pus întrebări domnului Marinescu, iar dânsul a fost foarte deschis în a răspunde și a da informații despre măsurile pe care le ia UE în această perioadă, precum și în perioada următoare sau despre munca la distanță a PE. Întâlnirea s-a încheiat cu invitația Juniorilor către domnul Marinescu de a ne vizita anul viitor, iar dânsul a răspuns onorat afirmativ, fiind întotdeauna alături de noi, așa cum s-a mai întâmplat în 2013 și 2017, când, la invitația dumnealui, olimpicii CNTV au fost oaspeții dânsului la Bruxelles.
Subiectele dezbătute văzute prin ochii Ambasadorilor Juniori:
Alexia Tuvene: „Conferința alături de domnul europarlamentar Marian Jean Marinescu a fost un privilegiu de care o să mă bucur și peste mulți ani. Întrebarea, pe care i-am adresat-o domnului europarlamentar Marinescu, cred că a trecut prin filtrul minții tuturor cetățenilor europeni, cu toții fiind afectați în mică sau mare măsură de această pandemie – Ce măsuri a adoptat Parlamentul European în contextul pandemiei de COVID-19? – și răspunsul pe care l-am primit a fost amplu. Am aflat că Parlamentul European a avut două sesiuni plenare, adoptând măsuri pentru ca viitorul Uniunii Europene să fie cât se poate de aproape de normalitatea în care am trăit, una dintre măsuri fiind flexibilitatea fondurilor de coeziune. Vor fi votate măsuri în sesiunea plenară din mai pentru sprijinirea agriculturii și transportului.”
Teodora Epure: Puteți să ne dați detalii despre fondul de sănătate pe care Comisia Europeană îl alocă României?
MJM: Comisia Europeană a luat decizia ca fondurile de coeziune să poată fi utilizate de toate statele membre în mod discreționar pentru a diminua efectele crizei. În România, autoritățile au decis ca banii alocați să ajute la sprijinirea economiei și a sănătății. Sănătatea este o prioritate în aceste momente, iar nevoile sunt extrem de mari.
Ioana Podăriță: „Am avut oportunitatea de a discuta cu domnul Marian Jean Marinescu despre viitorul ecologic al Uniunii Europene, în contextul proiectului de lege lansat de către noi. Dumnealui și-a prezentat interesul față de pădurile europene și s-a oferit să mă ajute cu sfaturile necesare, fiind un apărător al copacilor/pădurilor. În acest sens are un proiect pilot care presupune înființarea unui sistem european de supraveghere a pădurilor.”
Miruna-Dominik Garcea: Cum credeți că va arăta Uniunea Europeană după această perioadă?
MJM: Cred că, în primul rând, trebuie să ne gândim cum o să arătăm noi după. Viața noastră s-a schimbat. Foarte mult. Din punct de vedere instituțional și Uniunea Europeană s-a schimbat puțin pentru că și-au dat seama statele membre că, în cazul unei astfel de situații, trebuie să existe reguli foarte clare și să acționeze toate în același timp și în aceeași direcție.
Rafael Chițan: Ne puteți spune ce măsuri postpandemie are în lucru Parlamentul European?
MJM: Săptămâna următoare Comisia va veni cu o propunere pentru un Recovery Plan și în același timp va veni și cu bugetul pentru 2021-2027. Se vor aloca bani în toate domeniile astfel încât să putem să trecem cu bine împreună peste această criză.
Andrei Tilea: Credeți că UE va fi pregătită în viitor pentru o eventuală situație asemănătoare?
MJM: Consider că schimbările ce se vor produce pe parcursul crizei actuale vor determina ca pe viitor să se poată răspunde mai prompt și mai eficient unei situații ca și cea cu care ne confruntăm.
Popa Iarina: Ținând cont de dinamica pieței muncii și de faptul că în urma acestei crize multe locuri de muncă au dispărut, care considerați că vor fi job-urile viitorului?
MJM: Având în vedere că lumea este într-o continuă schimbare pe toate planurile și că independența economică este absolut necesară, job-urile viitorului vor fi din domeniul IT (pentru că toate activitățile vor fi digitalizate), industrie (în special partea de producție) și bineînțeles agricultura (domeniu care va continua să existe în orice situație).
Robert Negru: După suspendarea stării de urgență restricțiile privind libera circulație între statele membre ale Uniunii Europene, dar și între Uniunea Europeană și toate celelalte state ale lumii vor rămâne în vigoare?
MJM: Bineînteles că nu vor rămâne valabile, se va da drumul în funcție de evoluția pandemiei din fiecare stat. Nu putem rămâne separați, lucrurile au ajuns aproape la normal în țara noastră. Însă, sunt unele state care nu-și pot permite acest lucru în acest moment, pandemia înregistrând valori negative mult mai mari în celelalte state.
Teodora Cîrnu: „Legat de pierderile la nivel financiar ale UE în urma acestei crize, vor suporta țările mai dezvoltate o parte mai mare din pierderile de la nivelul Uniunii? În legătură cu acestea, domnul Marian Jean Marinescu ne-a asigurat că problema respectivă a fost discutată în parlament și că, deși inițial au existat contradicții în ceea ce privește împărțirea în mod egal sau nu a cheltuielilor între state, s-a decis ca fiecare stat membru să își plătească datoriile sale, însă va fi ajutat de către celelalte pentru a găsi calea ideală spre acoperirea acestor datorii. Astfel, statele sunt responsabile pentru propriile datorii, însă vor acorda acest ajutor reciproc ce stă la baza UE, oferind solidaritate.”
Mihai Săvoiu: „Curiozitatea mea a fost legată de împărțirea pierderilor între state pentru bugetul de redresare și cum este, de fapt stabilit Bugetul UE. Am aflat că Bugetul UE este alcătuit din cumulul format de către statele membre prin acordarea unui procent din PIB. Bugetul respectiv este apoi discutat în Consiliul European de către liderii statelor membre. România este beneficiar net al bugetului primind mult peste procentul oferit. În ceea ce privește bugetul de redresare acesta va fi stabilit în funcție de planul fiecărui stat de a se reporni economic.”
(Articol realizat de Ambasadorii Juniori ai CNTV îmreună cu prof. Daniela Vîlceanu)
Înregistrarea întregului eveniment se găsește accesând link-ul de mai jos, Facebook Ambasadorii Juniori cntv:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1608557512655248&id=102588897879824

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.