Europarlamentarele din 2014 – un test al maturităţii şi înţelepciunii electoratului român

457

La sfârşitul lui Florar (mai), românii cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European, din care motiv şi lupta electorală se încinge, ieşind la bătaie partidele politice cu tot arsenalul din dotare – pecuniare şi media ce alimentează deja căile şi mijloacele de propagandă.

Numai că până la urmă va conta prezenţa şi votul românilor, singurii în măsură să ceară decontarea activităţii celor ce au reprezentat România la Bruxelles şi Strasbourg şi cu pretenţii la un nou mandat de europarlamentar, dar şi a celorlalţi ce îşi vor depune candidatura pentru PE.
Pentru toţi, reuşita examenului electoral este legată de modul în care fiecare în parte a contribuit la apărarea imaginii României în faţa oricăror acţiuni răuvoitoare şi denigratoare externe şi dacă au proiecte şi certitudini că pot să desfăşoare o activitate benefică pentru ţară în cei cinci ani de mandat în Parlamentul Eurpoean. Pe de altă parte este vorba şi de contribuţia lor la dezvoltarea şi perfecţionarea cadrului politic şi legislativ al organismelor europene, iar pentru ambele cazuri au activat ori ba, pentru rezolvarea problemelor României în Forumul european. Altfel spus, dacă şi-au exercitat mandatul cu beneficii pentru ţară, având pretenţia de a mai solicita un alt viitor mandat în 2014. Şi sunt exemple pozitive de luat în seamă în această privinţă: Norica Nicolai, Renate Weber, Corina Creţu, Victor Boştinaru şi în general cei proveniţi din rândurile liberalilor şi social democraţilor, reamintind între altele şi câteva dintre iniţiativele şi acţiunile concrete, atât în folosul României, cât şi pentru bunul mers al organismelor şi comisiilor de lucru din cadrul PE şi al UE. Unele sunt chiar cu bătaie lungă şi de perspectivă menite să asigure  viitorul întregii comunităţi europene.
Bunăoară, cei despre care facem vorbire au avut tot timpul în portofoliile şi mapele lor de lucru, în special la nivel de grup şi comisii, preocupări şi acţiuni la vedere, ce au urmărit interesul naţional şi european, altele legate de reformarea sistemului judiciar şi combaterea criminalităţii organizate, dar şi a naţionalismului extremist. De asemenea, le-au stat în atenţie teme legate de democraţie şi abuzul politic, protejarea şi conservarea mediului, dezvoltarea durabilă – locuri de muncă şi protecţie socială, sănătatea publică etc. Cu rezultate bune sau cu mai puţine reuşite, se poate spune că aceştia şi-au încheiat onorabil mandatul de 5 ani şi chiar pot emite pretenţii pentru un nou mandat. Dar dincolo de activitatea lor, suficient de apreciată la nivelul PE sunt şi europarlamentarii despre care alegătorii n-au prea auzit mare lucru, în afară de salariile grase, în vreme ce alţii sunt dovediţi sau urmăriţi în cauze penale.
Dar, ce este deosebit de grav, rămâne faptul că România a avut în toată această perioadă, reprezentanţi în Parlamentul European, care în loc să apere imaginea ţării şi interesul nostru naţional, mai degrabă şi-au denigrat ţara şi neamul, deformând voit realităţile cu scopul mărturisit de a-l apăra prin pâre şi minciuni pe Traian Băsescu. Vârfurile de lance sunt Monica Macovei şi Cristian Preda iar până la urmă tot grupul democrat-liberal ce s-a opus de fiecare dată votului pentru România în PE al liberalilor şi social democraţilor. Mai mult, exact când în joc erau interesele României, Monica Macovei a propus în toţi aceşti ani pedepse şi sancţiuni ţării noastre de către UE, chipurile pentru atacuri la statul de drept, inclusiv suspendarea dreptului de vot şi blocarea oricăror finanţări către România. Iar asta, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu, încălcând grav Constituţia şi principiile de bază ale democraţiei, a instaurat prin colportarea diversiunii, manipulării şi dihoniei naţionale un regim poliţienesc extrem de nociv pentru naţiunea română.
Or, te uimeşti şi te întrebi cum astfel de personaje odioase, fără vreo urmă de demnitate şi conştiinţă naţională,  au îndrăzneala şi tupeul de a mai da ochii cu cetăţenii acestei ţări. Cât despre pretenţia lor la un nou mandat în PE nici că mai poate fi vorba, dimpotrivă sunt suspectaţi de trădarea ţării şi interesului naţional. Cu atât mai mult cu cât democrat-liberalii l-au susţinut făţiş pe „confratele” de grup parlamentar Laslo Tokes, pentru funcţia de vicepreşedinte al PE, fiind ştiut faptul că acesta este bunul amic al lui Traian  Băsescu servindu-şi reciproc interesele. Şi n-ar fi mare lucru dacă acest individ iredentist nu ar face constant deservicii statului român, alimentând permanenet mişcările revizionist-şovine din Ardeal, cu un pronunţat sentiment antiromânesc, de nesupunere civică şi obţinerea, prin orice mijloace a autonomiei şi autoguvernării maghiare pe pământ românesc. Ori, să-ţi denigrezi ţara şi să dai apă la moară antiromânismului, trădându-ţi poporul pentru nişte interese meschine este prea de tot, ceea ce nu este doar revoltător pentru cei ce te-au trimis acolo să reprezinţi cu cinste România nu să-i negi stabilitatea, ori să cânţi în strună altora, ce sapă cu atâta duşmănie la temelia  unităţii, independenţei şi suveranităţii naţionale. Mai mult, sunt justificate motivele de cercetare şi chiar condamnare penală pentru astfel de personaje ce-i slujesc pe alţii, aducând grave prejudicii statului român.
Aşadar, este nevoie să măsurăm de mai multe ori înainte de a tăia o singură dată, întrucât pentru a câştiga un mandat la Bruxelles trebuie în primul rând să fii un bun român, lăsând deoparte machiavelismul politic şi interesele pesonale, de vrei şi poţi să faci ceva bun pentru ţară, slujindu-ţi cu demnitate poporul în care ai fost zămislit. Ori a îmbârliga, bunăoară, treburile în Republica Moldova, doar pentru a înfuria Rusia, evident printr-o diversiune din umbră pentru a nu-ţi supăra prietenii de genul Viktor Orban şi Laslo Tokes, adică  cei care prin tot felul de declaraţii şi acţiuni belicoase incită revoltă şi nesupunere civică faţă de statul român, trebuie să fii ori nebun, ori trădător de ţară. De aceea, este nevoie de maturitate şi înţelepciune a alege oameni care să-şi onoreze mandatul inclusiv în cazul celor ce ne vor reprezenta în PE în viitorul mandat. Înainte de toate aceştia au obligaţia de a milita şi a se zbate pentru interesele României, între altele printr-o atitudine fermă faţă de străinii care cu rea credinţă ne denigrează ţara, dar şi împotriva celor de genul L. Tokes, Andreas Molzer şi mulţi alţi extremişti europeni ce incită şi acţionează într-un mod agresiv pentru dezintegrarea României. Şi credem că se poate dacă nu vom mai lua în seamă minciunile şi propaganda exacerbată a celor ce nu au nici o treabă cu adevăratele interese ale României, ci doar pentru interesele lor personale, de clan mafiotic şi de partid. În fine, vor urma în toamnă şi alegerile prezidenţiale când sperăm că nici măcar naivii şi credulii nu se vor mai lăsa înşelaţi în a alege un preşedinte – etichetă, mitoman şi cu apucături de şmenar, uzurpator şi vânzător de ţară ce poate aduce în continuare grave deservicii României. Altfel spus, trebuie ales un model anti Băsescu, adică unul  care să-şi merite funcţia de Preşedinte al tuturor românilor şi care să acţioneze cu adevărat pentru binele ţării.
Vasile Irod

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here