Europarlamentar PNL: România ar trebui să insiste pe un termen mai îndepărtat pentru renunțarea la cărbune

1906

În toiul discuțiilor legate de închiderea mineritului și renunțarea totală la cărbune, europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu spune că România ar trebui să insiste pe un termen mai îndepărtat pentru renunțarea la această resursă energetică. Acesta a vorbit și despre situația Complexului Energetic Oltenia.

„Există un plan de conversie a Complexului Energetic Oltenia, depus la Comisia Europeană, sper că va fi aprobat cât de curând, în care se schimbă combustibilul din cărbune în gaz, însă, din păcate, nu există altă soluție, cărbunele va dispărea în următorii ani, acum depinde în cât timp, Polonia, Germania insistă pe termene peste 2030. Această discuție va continua”, a declarat la RFI Marian-Jean Marinescu.
„România ar trebui să insiste pe un termen mai îndepărtat, nu foarte îndepărtat, dar oricum, să se asigure această perioadă de tranziție și să se asigure conversia forței de muncă ce va pleca din acest sector către alte sectoare, în același timp respectând ținta de reducere pe care o are tot în acest pachet România, de 12,7% față de 2005”, mai spune liberalul.
În opinia eurodeputatului Marinescu, 15 ani ar fi un termen mai potrivit pentru ceea ce există în acest moment în Oltenia. „Gândiți-vă la situația economică din Oltenia, închiderea acestui complex energetic, puteți vedea și în planul de redresare propus de Guvern, spuneam că este depus la Comisie, sunt zeci de mii de șomeri. Deci trebuie să existe o perioadă în care această forță de muncă să se transfere în alte domenii. Pe de altă parte, partea de energie produsă din cărbune este suficient de mare în mixul energetic al României și dispariția acestei energii ar duce la importuri. Deci trebuie să existe un echilibru între aspectul economic și aspectul climatic”, a punctat Marinescu. Întrebat dacă problema nu este mai degrabă în plan național, unde strategiile de tranziție climatică au fost făcute foarte târziu, eurodeputatul a răspuns: „Cred că s-au făcut ceva pași, în special în ceea ce privește energia regenerabilă, pentru că avem energie produsă pe vânt și pe soare, deci pași s-au făcut și e un procent important. Cred că sunt pași făcuți tot pentru energie prin proiectul de construcție a încă două reactoare la Cernavodă, ceea ce ar ajuta foarte mult, din punctul meu de vedere”.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here