Eurojob a împlinit un an

368

Picture 027Asociaţia non-guvernamentală „Eurojob” a împlinit ieri un an de viaţă. Fondată de Ion Răuţ, asociaţia are drept scop declarat mobilizarea societăţii civile în realizarea unui mediu de muncă stimulativ, a unor raporturi juste şi echitabile între angajatori şi salariaţi utilizând tehnicile de intervenţie specifice ONG-urilor.

 

Împlinirea unui an de viaţă a Asociaţiei non-guvernamentale „Eurojob” a fost sărbătorită ieri de membrii fondatori ai acesteia, actuala eurojob (1)conducere şi de invitaţii acestora la Muzeul de Artă din Târgu-Jiu. Deşi a renunţat la funcţia de preşedinte a asociaţiei în urmă cu câteva luni, Ion Răuţ a fost prezent ieri la eveniment, în calitate de preşedinte fondator, vorbindu-le celor prezenţi despre necesitatea de a sprijini dezvoltarea sectorului organizaţiilor non-guvernamentale la nivelul judeţului eurojobnostru, mai ales că Gorjul nu stă foarte bine la acest capitol. „Am trecut deja de faza fundaţiei. Acum avem şi construcţie, avem şi acoperiş, aşa că sunt o mulţime de colegi de-ai mei care o să continue în activitatea asta şi o să vă arate ce am făcut. Atâta vreme cât suntem aici, cu toţii trebuie să stimulăm dezvoltarea acestui sector, al ONG-urilor, practic să ne creăm parteneriatul cu care mai apoi să rezolvăm problemele. Vizavi de „Eurojob”, la început a fost un simplu gând, după aceea o echipă a început să se înfiripeze în jurul meu. Mă bucur că astăzi această echipă funcţionează fără ca eu să mai fiu acolo unde am fost acum un an de zile. De aici încolo vă rog pe toţi să aduceţi contribuţia fiecăruia la stimularea dezvoltării sectorului organizaţiilor neguvernamentale în judeţul Gorj, pentru că vreau să vă spun că atunci când studiam, când mă pregăteam pentru înfiinţarea acestui ONG, am constatat că nu stăm foarte bine la nivelul judeţului Gorj”, a declarat Ion Răuţ. De asemenea, printre cei prezenţi la eveniment s-a numărat şi co-fondatorul Asociaţiei „Eurojob”, Laurenţiu Ciurel, acesta ţinând să tragă un semnal de alarmă vizavi de starea resursei umane în România. Potrivit acestuia, dacă industria va dispărea nu va fi datorită mediului sau randamentelor scăzute, ci va dispărea datorită scăderii calităţii şi forţei de muncă cu adevărat calificate, fapt pe care „Eurojob” şi-a propus să-l schimbe: „Eu trag un semnal de alarmă: ce înseamnă resursă umană este foarte, foarte puţin înţeles în ţară. Diferenţa dintre ce se întâmplă în străinătate şi ce se întâmplă în România este un regres fantastic. Trag un semnal de alarmă pentru că partea direct productivă în foarte multe companii de stat este îmbătrânită, este deprofesionalizată, pentru că s-a astupat câte o gaură cu te miri cine. Industria aceasta va dispărea nu datorită mediului, nu datorită nemodernizării la timp sau randamentelor scăzute, ci va dispărea datorită scăderii calităţii şi forţei de muncă cu adevărat calificate. Prin Eurojob ne-am propus şi lucrul acesta, nu numai să asistăm pe cei disponibilizaţi pe nedrept sau lucruri de genul acesta. Ne-am propus să încercăm să atragem în sfera asta de activitate şi să acoperim golurile imense care sunt în personalul direct productiv în industria energetică, bănuiesc că şi în alte industrii, care au mai rămas, e acelaşi fenomen. Lucrul acesta nu este uşor.”

Morega: „Aş fi vrut ca la această întâlnire să fie mai mulţi factori decizionali”

Prezent la aniversarea Asociaţiei „Eurojob”, deputatul UNPR Dan Ilie Morega a ţinut să felicite asociaţia pentru acţiunile sale, declarându-se totuşi dezamăgit că la întâlnire nu au fost prezenţi mai mulţi factori, mai ales că, potrivit acestuia, problema resurselor umane este una deosebit de gravă: „Doresc să felicit ONG-ul Eurojob pentru această acţiune şi pentru faptul că există. Aş fi dorit ca în această întâlnire să existe mai mulţi factori, mai mulţi jucători de pe piaţa resurselor umane. Este o problemă deosebit de gravă, dacă gândim, şi probabil că aici suntem oamenii care gândim pentru judeţ, pentru oameni în general şi nu pentru noi personal. Pentru ei personal sunt probabil cei care nu sunt prezenţi astăzi şi care au fost invitaţi. Toată viaţa m-am ocupat de problema resurselor umane pentru că fiind manager sau fiind lider şi politic, totul am subordonat, dacă vreţi, oamenilor în general, tuturor, ca să fie mai bine pentru judeţ, dar cu câteva flori, nu numai cu mine, cu cei care au mai vorbit, cei care sunteţi aici şi mai sunt câteva ca noi, nu se poate realiza ceva deosebit, durabil în timp”, a declarat Dan Ilie Morega. De la înfiinţarea asociaţiei, specialiştii Eurojob au consiliat şi au acordat asistenţă juridică unui număr de peste 200 de mineri şi energeticieni, daţi afară abuziv de companiile de stat din judeţ. De asemenea, peste 50 de foşti salariaţi în minerit şi energie şi-au câştigat în instanţă drepturile, datorită sprijinului oferit de Eurojob. La împlinirea unui an de zile de la înfiinţare, reprezentanţii asociaţiei au publicat şi o broşură denumită “Idei şi acţiune”, menită să vină în ajutorul celor care au probleme în câmpul muncii.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here