Estivale – Pe Şuşiţa Verde și Sohodol

761

Peisaje de munte, cum mai merg treburile prin zonă şi, nu în ultimul rând, păstrarea curățeniei şi a protecției mediului ambiental local – iată numai câteva dintre motivele ce m-au determinat să fac o tură prin perimetrele cheilor Şuşiţei Verzi şi ale Sohodolului din nordul plaiului gorjean.

De asemenea, doream să văd dacă unii dintre localnici mai aruncă în albia râurilor resturile din gospodării, precum şi molozurile rezultate din modificările ori construcțiile gospodăriilor sau anexelor proprii. În aceste perimetre este impetuos necesar ca deversarea deșeurilor menajere să nu mai existe pentru a se preveni contaminarea apei ce pătrunde în fisurile carstice de pe traseu, ieșind și, implicit, existând posibilitatea de a contamina şi alte curgeri de apă, dată fiind multitudinea de canale carstice mai mari ori mai mici ce fac legătura între acestea.
Aşa că am făcut o tură mai mare pe Sohodol şi pe cheile Şuşiţei Verzi pentru un nou set de fotografii şi, nu în ultimul rând, pentru a vedea progresele în amenajarea punctelor turistice şi a dotărilor pentru aceștia. Am fost surprins să constat că activitățile specifice, demersuri realizate în cadrul Programului Natura 2000 avansaseră, fuseseră instalate indicații specifice de informare asupra particularităților locurilor, a unor indicații de protejare a perimetrelor respective şi, nu în ultimul rând, a legilor nescrise ale muntelui. Dotări fuseseră montate la locurile de popas şi se amenajaseră mai multe locuri unde să fie aruncate resturile turiştilor pentru a putea fi mai uşor colectate şi a nu mai fi împrăştiate de vânt. Şi curăţenia în perimetrele mai sus menţionate, la trecerea mea pe acolo, era bună, sub aspectul că nu am întâlnit deşeuri ori reziduuri ale activităţilor umane aruncate prin acele locuri.
Trebuie menţionat (pentru a nu ştiu câta oară) că păstrarea curăţeniei şi evitarea deversării în apă a oricăror poluanţi nu este un moft al nimănui şi nu monitorizăm fenomenul pentru a ne băga singuri în seamă, ci în toate perimetrele unde apa parcurge zone de infiltrare în carst se produc pierderi, apele apărând, de regulă, la întâlnirea spre aval a unor straturi impermeabile, unde nu mai poate dezvolta multitudinea de canale subterane prin care apa să circule şi atunci este nevoită să iasă cu tot debitul la suprafață. Iar pentru partea de nord a județului nostru câteva dintre aceste izbucuri sunt folosite atât la alimentarea cu apă a Tg-Jiului, cât şi a localităților din Dolj, prin sursa Orlea.
În rest, jocul apei ori al soarelui cu muntele şi, nu în ultimul rând, locurile care au inspirat o serie de regizori în realizarea mai multor filme istorice ori documentare pe aici – iată numai câteva din atributele ce fac din aceste perimetre veritabile oaze de frumusețe. Aici, liniştea locurilor este tulburată doar de susurul Sohodolului sau al Şuşiţei Verzi ori căscăduţele ce le formează între toaiele de pe văi, culminând cu locuri unde apa sclipește diamantin sub razele soarelui, locuri în care, după cum vă spuneam, au fost filmate secvenţe şi chiar filme româneşti legate de trecutul ori istoria acestor locuri.
Mugurel PETRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here