Ești pregătit pentru sezonul cald? Iată cum să pregătești locuința pentru a evita temperaturile ridicate din timpul verii

488

Poză de Jarosław Kwoczała pe Unsplash.com

Odată cu sosirea sezonului cald, preocuparea principală a multora dintre noi devine confortul termic în locuință. Cu temperaturi care pot urca până la 40° și cu amenințarea căldurii sufocante, trebuie să ne pregătim locuința corespunzător din timp. Acest lucru poate presupune achiziționarea unor echipamente pentru casă sau izolarea instalației existente, însă fiecare pas va face diferența între o atmosferă răcoroasă și o încăpere sufocantă.

Descoperă următoarele strategii care te vor ajuta să păstrezi o temperatură optimă în locuință în timpul zilelor toride de vară

  1. Izolează și ventilează adecvat

Pentru a menține o temperatură plăcută în casă, este esențial să existe o bună circulație a aerului. Astfel, asigură-te că ferestrele și ușile sunt bine etanșate pentru a preveni pătrunderea căldurii exterioare. De asemenea, poți utiliza folii termoizolante pentru ferestre pentru a reduce transferul de căldură prin geamuri.

În ceea ce privește ventilația, poți instala ventilatoare de tavan sau ventilatoare de podea în locurile cheie pentru a menține aerul în mișcare. Ventilatoarele de tavan s-au dovedit foarte eficiente deoarece împing aerul cald în sus și îl înlocuiesc cu aer mai răcoros din încăpere.

2. Folosește corect aparatul de aer condiționat

Aparatul de aer condiționat este un salvator în zilele toride de vară, dar este crucial să fie folosit corect, pentru a evita facturile mari la energie electrică și pentru a menține un mediu confortabil. Iată câteva sfaturi pentru utilizarea eficientă a aerului condiționat:

  • Setează temperatura la un nivel confortabil, de obicei în jur de 22-24°, pentru a evita suprarăcirea sau supraîncălzirea;
  • Curăță periodic filtrele de aer ale aparatului pentru o funcționare eficientă;
  • Înlocuiește orice izolație uzată sau deteriorată de-a lungul conductelor de aer pentru a preveni scurgerile de aer rece;
  • Folosește un termostat programabil pentru a regla temperatura în funcție de programul tău zilnic, astfel încât aparatul să nu funcționeze în mod constant.

Dacă vrei confort termic optim în locuința ta în timpul verii, aruncă o privire peste gama de aparate de aer condiționat disponibile pe altex.ro. Acestea sunt soluția perfectă pentru a te răcori rapid în interior în zilele călduroase.

3. Investește în echipamente eficiente energetic

Atunci când achiziționezi aparate electrocasnice noi, cum ar fi frigidere, mașini de spălat sau uscătoare de rufe, alege-le pe cele care sunt etichetate ca fiind eficiente energetic. Acestea nu numai că reduc consumul de energie, ci și emisiile de căldură în locuință.

4. Instalează sisteme de umbrire

Reducerea expunerii la soarele direct poate face o mare diferență în temperatura din interiorul locuinței tale și cea de afară, iar instalarea jaluzelelor sau a obloanelor exterioare va bloca razele solare și va menține interiorul mai răcoros. De asemenea, consideră plantarea vegetației în jurul casei, dacă amplasarea locuinței îți permite, pentru a oferi umbră naturală și pentru a reduce încălzirea excesivă a pereților exteriori.

În concluzie, pregătirea locuinței pentru vremea călduroasă este un proces complex și o investiție care va fi recuperată în timp. Aceste strategii nu doar că îți vor asigura confortul în zilele călduroase, dar vor reduce și factura la energie și impactul asupra mediului.