Este imposibil să arăţi ceea ce nu eşti!

653

rautIon Răuţ, purtătorul de cuvânt al PNL Gorj, fost director la Complexul Energetic Turceni se mişcă în spaţiul public cu siguranţa şi dezinvoltura celui care ştie cu precizie ce îi este permis şi ce nu.

De unde acestă deprindere de a balea printre evenimentele fierbinţi ale judeţului am aflat chiar de la acesta.

REP: Aţi fost pe rând, ofiţer de informaţii, apoi v-aţi afirmat ca specialist în sectorul minier şi energetic şi nu în ultimul rând ca om politic, vizibil pe scena politică locală. Care dintre aceste ipostaze credeţi că vă caracterizează cel mai bine?
I.R.: Acestea şi nu numai, sunt părţi ale vieţii mele care au avut fiecare în parte darul de a mă pune la încercare dar şi de a-mi aduce satisfacţii. În acelaşi timp, tot ce am făcut în viaţă este bagajul meu de experienţă care, din fericire, cred că este una pozitivă. Ea nu vine însă numai din activităţile enumerate de dumneavoastră, care au, e adevărat, o relevanţă în spaţiul public ci, şi din pasiunea pentru citit, activităţile gospodăreşti pe care le fac la ţară, discuţiile cu oamenii şi tot ce înseamnă observarea cu profunzime a evenimentelor pe care le trăiesc.
REP: Noi am scris despre apropierea dumneavoastră de lectură, relevând faptul că aţi citit, spre exemplu, Kurt Vonnegut sau Dan Puric şi că, în conferinţele de presă, mai argumentaţi cu câte un citat afirmaţiile pe care le faceţi. Spuneţi-ne ce părere aveţi despre faptul că, ţara are nevoie de barmani şi tinichigii şi nu de filozofi?
I.R.: Aserţiunea preşedintelui Băsescu, atunci când a deschis această discuţie, dovedeşte că avea nevoie, în stilu-i caracteristic, de o altă vrajbă între diverse categorii de români. Eu am cunoscut oameni fără diplomă universitară dar cu o abordare atât de profundă a vieţii, încât mă fascinau cu înţelepciunea lor. La polul opus, ştiu câţiva care au colecţionat tot felul de diplome, în condiţii nu tocmai clare, dar, dacă nu şi-au scris propriile lucrări de licenţă, cum ar putea să facă lucrări profesionale complexe? De aceea sunt convins că nu există profesii inferioare sau superioare, dar există persoane care satisfac sau nu exigenţele profesiei lor. Cert este că, în echipele de lucru din orice domeniu se stabileşte ierarhia profesionalismului care, din păcate, nu este, de multe ori, şi cea a poziţiilor din statele de funcţii.
În ce priveşte pasiunea pentru citit vă spun că am considerat dintotdeauna că două sunt sursele inepuizabile pentru dezvoltarea personală. Respectiv a învăţa şi a participa personal la acţiune. Nu ştiu câţi spectatori ajung sportivi de performanţă, dar ştiu că toţi îşi dau cu părerea despre sportul pe care-l privesc.
REP: Cum participaţi dumneavoastră la viaţa politică? Mai aproape de munca de teren sau mai aproape de tribună?
I.R.: Prin această întrebare chiar mă puneţi în situaţia de a vă răspunde printr-un citat şi anume: “Militarului îi este interzis să vorbească de pace”. Parafrazând, cine intră în politică nu poate fi observator, ci doar competitor pentru că esenţa politicii este reprezentarea, mandatul şi nu ai dreptul să mimezi lupta dacă îţi înţelegi bine rolul. Sigur că, sunt destui care uită care le este misiunea politică, iar când îţi dau seama că au pierdut încrederea semenilor lor, o mai duc o vreme cu mita electorală şi alte mijloace de forţă, însă electoratul devine din ce în ce mai calificat şi realizează forţa votului şi responsabilitatea în ansamblul societăţii.
Eu, personal, nu mă simt bine dacă nu marchez trecerea mea printr-o activitate încât să am, fie şi numai pentru mine, un reper. Feedback-ul vine totuşi de la colegii mei, de la ceilalţi oameni cu care vin în contact şi vă spun că am satisfacţii din activitatea politică.
REP: De dată recentă sunteţi preşedinte interimar la organizaţia municipală Motru. Ce ţinte vă propuneţi?
I.R.: Este pentru mine o sarcină dată de Biroul Politic Judeţean şi sunt bucuros să lucrez într-o echipă destul de sudată, cea a organizaţiei Motru. Împreună trebuie să facem faţă unor importante provocări: lupta cu o organizaţie puternică cum este cea locală a PSD şi cu mijloacele neortodoxe ale PD-L-ului, despre care am adunat destule informaţii.
Interviu realizat de Oana Paloş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.