Târgujienii care datorează bugetului de stat taxe şi impozite a căror valoare este mai mare de suma de 20.000 de lei beneficiază de eşalonarea datoriilor pe o perioadă de cel mult trei ani de zile. Această hotărâre a fost adoptată la şedinţa de Consiliu Local a municipiului Târgu-Jiu din luna mai, iar deja două societăţi cu sediile sociale în Târgu-Jiu au solicitat eşalonarea datoriilor a căror valoare depăşeşte suma de 230.000 de lei.
Pentru persoanele juridice din municipiul Târgu-Jiu, perioada de eşalonare la plată a fost stabilită astfel: pentru sume cuprinse între 20.000 de lei şi 50.000 de lei perioada de eşalonare este de 12 luni; pentru suma de la 50.001 lei până la 100.000 de lei perioada de eşalonare este de 18 luni; pentru sume cuprinse între 100.001 lei şi 200.000 de lei perioada de eşalonare ajunge până la 24 luni; pentru sume de peste 200.001 lei perioada de eşalonare este de trei ani.
Potrivit conducerii Direcţiei Publice de Venituri (DPV) Târgu-Jiu, în luna iulie două societăţi din municipiu au cerut instituirea procedurii de eşalonare a datoriilor către bugetul local. Numele acestora şi perioada de eşalonare vor fi făcute publice în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna viitoare, când consilierilor le va fi supus spre aprobare proiectul eşalonării firmelor care au solicitat acest lucru. “Pentru societăţile care nu şi-au achitat impozitele, deja avem două dosare de eşalonare la plată având în vedere faptul că, în luna mai, am emis o HCL privind posibilitatea eşalonării la plată a debitelor pentru societăţile care se află în această situaţie. Cele două societăţi au datorii de 130.000, respectiv 100.000 de lei către bugetul de stat. (…) Am făcut acest lucru pentru că, o parte din contribuabilii care până anul trecut nu au avut probleme la plata impozitelor şi taxelor locale, au solicitat eşalonarea la plată a debitelor ca urmare a situaţiilor financiare deosebite în care se află. Cele două dosare deja primite vor intra spre aprobare în şedinţă de Consiliu Local din această lună”, a declarat Mariana Budulan, şefa DPV Târgu-Jiu.
Aceasta a precizat că nici nu se pune problema acordării facilităţii de eşalonare şi la societăţile cu datorii către stat sub 20.000 lei: “Nu are rost să acordăm astfel de facilităţi şi la cei cu datorii mai mici pentru că astfel am încuraja contribuabilii să nu-şi achite impozitele şi taxele. Facem acest lucru pentru firmele care demonstrează că se află în incapacitate de plată şi demonstrează că în perioada următoare există şanse ca sumele să poată fi achitate prin graficul pe care îl prezintă”.
Dosare de insolvabilitate pentru persoanele fizice
Conducerea DPV Târgu-Jiu asigură contribuabilii persoane juridice că aceste eşalonări vor continua dacă sunt întrunite toate condiţiile, conform hotărârii de Consiliu Local aprobate în acest sens. Totuşi, de anumite facilităţi se pot bucura şi contribuabilii târgujieni persoane fizice. “Vom face astfel de demersuri în continuare pentru a salva societăţile care se află în incapacitate de plată de la intrarea în insolvenţă ori de la aplicarea măsurilor de sechestru. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul persoanelor fizice unde ştim că acele imobile unde îşi au domiciliul sunt exceptate de la executare silită şi chiar sunt multe cazuri în care persoanele fizice din lipsa veniturilor nu-şi pot achita impozitele. De aceea am întocmit 327 de dosare de insolvabilitate pentru persoanele fizice, perioadă în care contribuabilul nu datorează majorări de întârziere urmând să-şi achite doar impozitele şi taxele dacă devine solvabil”, a mai spus directorul DPV Târgu-Jiu, Mariana Budulan.
Izabella Molnar