Eroii Revoluţiei din 1989, comemoraţi la Târgu-Jiu

191

IMG_5691Eroii Revoluţiei Române de acum 21 de ani au fost comemoraţi ieri şi în municipiul Târgu-Jiu, manifestările desfăşurându-se sub titulatura „Zilele Recunoştinţei”. Momentele revoluţiei dar şi modul cum a debutat şi s-a încheiat aceasta au fost reamintite gorjenilor într-un cadru militar şi religios în Piaţa Revoluţiei din Târgu-Jiu.

Manifestările au debutat începând cu ora 10:00, cu un ceremonial civil, militar şi religios închinat împlinirii a 21 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989. Acţiunea a început cu intonarea Imnului de Stat al României, cu alocuţiuni rostite de edilul de Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, Liviu Andrei, prefectul de Gorj, dar şi de către preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu.

IMG_5685Seria alocuţiunilor a continuat cu un reprezentant al Asociaţiei pentru cinstirea eroilor şi răniţilor din decembrie 1989, dar şi a unui membru al Fundaţiei Revoluţiei din România, filiala Gorj.

Rememorări la 21 de ani

Programul a mers mai departe cu depunerea de coroane şi jerbe de flori la placa memorială din Piaţa Revoluţiei dar şi cu Defilarea Gărzii de Onoare şi intonarea Imnului Eroilor. De asemenea, de la orele 11:00, s-au depus coroane şi la Monumentul eroului Valentin Merişescu, al lui Dumitru Petrescu, şi al lui Cătălin Hăidău. Jerbele de flori şi coroanele au fost depuse de către elevii Şcolilor nr. 6, nr. 4, nr. 8 şi ai Liceului de Muzică „Constantin Brăiloiu”, şi de reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj şi ai Garnizoanei şi Primăriei Târgu-Jiu.

IMG_5713Edilul de Târgu-Jiu a evocat în câteva fraze momentele Revoluţiei dar şi însemnătatea acesteia la 21 de ani de la întâmplări.

„În decembrie 1989, toţi ne doream un viitor mai bun şi plin de speranţă. De la momentele de emoţie ale acelor zile au trecut 21 de ani, putem spune că astfel Revoluţia şi-a atins deplina maturitate dar nu ştiu dacă noi am crescut în acelaşi timp cu ea. Am consumat în aceşti ani prea mult timp şi energie ca să lămurim aspectele de ordin teoretic cum ar fi: a fost Revoluţie?, a fost lovitură de stat?, a fost sau nu confiscată Revoluţia?, a existat sau nu terorism? Cei născuţi după 1990 au devenit o nouă generaţie, iar pentru ei aceste întrebări au devenit mai puţin importante. E timpul ca, fără a întoarce spatele trecutului, să ne îndreptăm privirea către viitor. E timpul să trecem de la Revoluţie la evoluţie. Se cuvine să îi omagiem pe toţi cei care au avut curajul să înfrunte tirania, să se opună armelor la Timişoara, la Bucureşti şi în toate oraşele martire”, a declarat Florin Cârciumaru.

Coroane şi la eroii jandarmi din judeţ

IMG_5703La ceremonialul închinat aniversării a 21 de ani de la Revoluţia română desfăşurat în Piaţa Prefecturii au participat şi jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) “Tudor Vladimirescu” Gorj.

Aceştia au depus coroane de flori la monumentele eroilor jandarmi care şi-au jertfit viaţa în zilele fierbinţi ale Revoluţiei Române. Cei patru eroi ai Jandarmeriei Române comemoraţi ieri, şi-au dat viaţa pentru cauza Revoluţiei la Aeroportul Internaţional Bucureşti – Otopeni.

Subunităţi de onor însoţite de delegaţii de cadre, s-au deplasat în localităţile Motru, Vlăduleni, Stoina şi Târgu-Jiu pentru a omagia jertfa eroilor jandarmi, prin ceremonialuri militare şi religioase la care au participat şi reprezentanţii autorităţilor locale din localităţile enumerate. Astfel, cu onoruri militare s-au depus coroane de flori la monumentele eroilor jandarmi Sublocotenent post-mortem Valentin Merişescu în municipiul Târgu-Jiu, Slt. post-mortem Ion Fota în localitatea Stoina, Slt. post-mortem Dumitru Bărboi în satul Vlăduleni şi Slt. post-mortem Iulian Cuzneţov în municipiul Motru.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here